În 2030, România ar putea consuma lapte şi lactate 100% din producţia internă, dacă este încurajată performanţa în fermele de vaci de lapte prin politicile statului, susţine Nicuşor Şerban, proprietarul Agroserv Măriuţa, care deţine brandul Lăpătăria cu Caimac. El dă exemplul Ungariei, care cu un efectiv de vaci de lapte de cinci-şase ori mai mic decât al României, nu doar că îşi satisface consumul local, dar şi exportă o parte în România.
„România poate să producă laptele necesar pentru consum. Avem furaje, avem resurse de apă, avem resurse de nutreţ, avem o climă favorabilă, avem finanţare, avem de toate. (...) Trebuie o gândire pragmatică şi efort financiar să dezvoltăm industria agroalimentară. Dacă este încurajată performanţa, peste zece ani România va putea să consume lapte şi produse lactate din producţia internă“, a spus Nicuşor Şerban în cadrul emisiunii ZF Agropower.
În 2019, ultimul an pentru care există date disponibile, la nivel naţional a fost produsă o cantitate de 330.000 de tone de lapte de consum, mai mult cu 7,7% comparativ cu anul 2018, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică.
La finalul aceluiaşi an, în România erau 1,9 milioane de capete de bovine, dintre care 1,2 milioane de capete de vaci, bivoliţe sau juninci şi producţia totală de lapte a României, exclusiv consumul viţeilor, era de 4,2 miliarde de litri.
Fermierul Nicuşor Şerban crede că ar trebui „să schimbăm optica celor care conduc România“ în direcţia susţinerii performanţei şi răsplătirea ei. „Altfel, în continuare vom vorbi de zootehnizare şi vom continua să importăm lapte, produse din lapte, dar şi fermieri din Vest, care să vină să facă ferme adevărate, performante, în România. Fără o strategie la nivel naţional, lucrurile nu se vor mişca.“