ZF Agrobusiness

ZF Agropower 2021. Nicuşor Şerban, Agroserv Măriuţa: „Dacă este încurajată performanţa, peste zece ani România va putea să consume lapte şi produse lactate din poducţia internă“

03.02.2021, 10:00 Autor: Florentina Niţu

„Avem furaje, avem resurse de apă, avem resurse de nutreţ, avem o climă favorabilă, avem finanţare, avem de toate“.

În 2030, România ar putea consuma lapte şi produse lactate 100% din poducţia internă dacă încurajarea performanţei fermelor de vaci de lapte devine o prioritate pentru auto­rităţi, susţine Nicuşor Şerban, proprietarul Agroserv Măriuţa, care deţine brandul Lăpă­tăria cu Caimac. El dă exemplul Ungariei, care cu un efectiv de vaci de lapte de cinci-şase ori mai mic decât al României, nu doar că îşi satisface consumul local, dar şi exportă o parte în România.

„România poate să producă laptele necesar pentru consum. Avem furaje, avem resurse de apă, avem resurse de nutreţ, avem o climă favorabilă, avem finanţare, avem de toate. (...) Trebuie o gândire pragmatică şi efort financiar să dezvoltăm industria agroalimentară. Dacă este încurajată performanţa, peste zece ani România va putea să consume lapte şi produse lactate din poducţia internă“, a spus Nicuşor Şerban în cadrul emisiunii ZF Agropower.

El a afirmat că în industria laptelui există capacităţi de procesare pentru toată capacitatea de materie primă produsă în România, însă nu există materie primă suficientă pentru consumul României şi ar trebui gândită o strategie naţională pentru dezvoltarea ei. În 2019, ultimul an pentru care există date disponibile, la nivel naţional a fost produsă o cantitate de 330.000 de tone de lapte de consum, mai mult cu 7,7% comparativ cu anul 2018, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. La finalul aceluiaşi an, în România erau 1,9 milioane de capete de bovine, dintre care 1,2 milioane de capete de vaci, bivoliţe sau juninci şi producţia totală de lapte a României, exclusiv consumul viţeilor, era de 42 milioane de hectolitri, adică 4,2 miliarde de litri. 

În 2019, România a importat de 576 mil. euro lapte şi produse lactate, ouă şi miere din UE, conform datelor de la INS. Potrivit aceleiaşi surse, în primele 11 luni din 2020 importurile de lapte brut ale României s-au majorat cu 26,1% şi principalele ţări din care s-a importat lapte au fost Ungaria, Cehia şi Polonia. 

„Mai întâi trebuie să investim în producţia de lapte, iar după aceea să facem pasul următor spre procesare, spre aducerea valorii adăugate în business. Vecinii noştri, ungurii, cu 200.000 de capete de vaci produc lapte pentru 10 milioane de oameni, dar şi pentru export, iar noi cu aproximativ un milion de capete de vaci de lapte, nu reuşim să producem lapte pentru 20 de milioane de locuitori, nu mai zic de export“, a mai spus Nicuşor Şerban.

Fermierul crede că ar trebui „să schimbăm optica celor care conduc România“ în direcţia susţinerii performanţei şi răsplătirea ei. „Altfel, în continuare vom vorbi de zootehnizare şi vom continua să importăm lapte, produse din lapte, dar şi fermieri din Vest, care să vină să facă ferme adevărate, performante, în România. Fără o strategie la nivel naţional, lucrurile nu se vor mişca.“

Agroserv Măriuţa, compania din spatele brandului Lăptăria cu Caimac, a investit în 2018 în procesare cu scopul de a aduce valoare adăugată în business. „Pe noi ne-a determinat să facem procesare variaţia foarte mare a preţului laptelui – materie primă, care există şi acum în piaţă. Sunt perioade în care ajungi să vinzi sub preţul de cost.“

În prezent, compania are şase linii de producţie, cu o capacitate de procesare de peste 70.000 de litri de lapte pe zi şi produsele se vând în peste 2.600 de magazine din comerţul modern. „Fără brand nu se poate. Intrarea în piaţă înseamnă ani şi e nevoie de specialist în marketing, de specialist în vânzări, pentru că produci, dar ca să vinzi e nevoie de brand.“

Lăptăria cu Caimac este doar una dinte cele peste 150 de fabrici de prelucrare a laptelui crud pe care le are România şi în care lucrează circa 15.500 de persoane, potrivit datelor centralizate de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi de la Ministerul Finanţelor.

Capacitatea de procesare a fabricilor de prelucrare a laptelui din România este dublă faţă de cât se lucrează. Anual se procesează 1,5-1,7 miliarde de litri de lapte, dar capacitatea totală este de 2,5-2,8 miliarde de litri de lapte, spun surse din piaţă, experte în domeniul lactatelor. 

„În şcoli, copii ar trebui să înveţe ce înseamnă să ai o alimentaţie sănătoasă, ce înseamnă să consumi un produs românesc şi care sunt beneficiile, pe lângă cele de sănătate şi cele financiare, pentru că banii pe care cumpărătorii îi lasă pentru producţia românească se întorc în circuitul banilor din România“, a mai spus antrepenorul Nicuşor Şerban.

În acest an, Lăptăria cu Caimac, care a ajuns anul trecut la bursă, are în plan două investiţii în dezvoltare.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny