Retail&Agrobusiness

Urmează conferinţa ZF/CITR „Mind your Business and Open your Mind“. Ce impact asupra economiei are atitudinea companiilor în faţa dificultăţilor pe care le întâmpină în business?

Urmează conferinţa ZF/CITR „Mind your Business and...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

14.05.2019, 00:05 133

Bogdan Iliescu, neurochirurg: Crearea unei echipe veritabile, în care fiecare îşi foloseşte cele mai performante skill-uri (abilităţi - trad.) şi ştie că se poate baza pe oricine, mai ales pe lider, să rezolve orice dificultate, este cheia rezolvării, dar mai ales a prevenirii oricărei probleme.

Cum ar fi stat lucrurile astăzi dacă o parte din companiile aflate în dificultate în ultimii 20 de ani ar fi luat mai rapid decizia de a acţiona? Este întrebarea la care îşi propun să răspundă oameni de afaceri, antreprenori, investitori şi directori de companii, la conferinţa „Mind your Business and Open your Mind“, organizată de CITR şi Ziarul Financiar.

Andrei Cionca - fondator al CITR, Vasile Godîncă-Herlea - CEO al CITR, dr. Bogdan Iliescu - neurochirurg şi reprezentant academic, profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, Emmanuelle Inacio - membru al INSOL Europe şi practician în insolvenţă în Franţa, Rudolf Vizental - CEO al ROCA (platformă de investiţii şi management dedicată com­paniilor româneşti aflate în impas), Liviu Stoleru - CEO al producătorului de cără­mizi Cemacon, Corneliu Bodea - CEO al Adrem, şi Cristina Gheorghe - preşedintele Institutului de Dezvoltare Personală, sunt speakerii care vor vorbi despre experienţele cu care s-au confruntat ei, partenerii sau clienţii lor de-a lungul timpului.

Antreprenorii care amână momentul în care solicită ajutor pentru a face faţă dificultăţilor financiare ale companiilor lor fac ca şansele de salvare şi reintegrare a firmei în economie să fie mai reduse decât dacă ar cere sprijin mai rapid. Astfel, după trei decenii de antreprenoriat liber în România, jumătate din companiile de impact - cu active în valoare de peste un milion de euro - se confruntă cu dificultăţi.

În 2018 de exemplu, peste 8.300 de companii au intrat în insolvenţă, în scădere cu circa 9% faţă de anul anterior, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Printre cele mai frecvente cauze se numără investiţiile în active non-core, lipsa planificării strategice şi a resurselor, îndatorarea pe termen lung sau schimbările de paradigmă în diferite industrii, arată datele CITR. Astfel, anual, în portofoliul CITR intră aproximativ 20% din companiile de impact.

„Crearea unei echipe veritabile, în care fiecare îşi foloseşte cele mai performante skill-uri (abilităţi - trad.) şi ştie că se poate baza pe oricine, mai ales pe lider, să rezolve orice dificultate, este cheia rezolvării, dar mai ales a prevenirii oricărei probleme“, spune medicul neurochirurg Bogdan Iliescu.

Speakerii prezenţi la conferinţa ZF/CITR „Mind your Business and Open your Mind“ vor vorbi despre conştientizarea modului de funcţionare a minţii în business, despre legătura dintre mentalitate, comportament şi rezultatele efective, dar şi despre soluţiile pentru salvarea companiilor în dificultate. Preinsolvenţa, ca procedură amiabilă, de negociere, şi mai multe soluţii de investiţii se numără printre variantele pe care oficialii companiilor specializate în reintegrarea economică a firmelor le propun acestora.

La începutul anului 2018, numărul companiilor în distress (restructurabile şi insolvabile) a ajuns la 51% din totalul companiilor de impact, mai arată datele CITR.

Pentru prima dată a fost inversată balanţa între companii sănătoase şi companii în dificultate. La începutul lui 2018, în România îşi desfăşurau activitatea 29.000 de companii cu active de peste un milion de euro.

Compania se aşteaptă ca în 2019 numărul firmelor în dificultate să crească, pe fondul unei decelerări puternice a creşterii economice înregistrate în anii precedenţi.

În aceste condiţii, speakerii vor face o radiografie a proceselor cognitive în luarea deciziilor, vor dezbate soluţiile de actualitate pentru companiile în dificultate şi vor explora mentalitatea deschisă în business. Experienţele personale ale oamenilor de afaceri de cursă lungă, deprinşi cu transformarea provocărilor în oportunităţi, vor completa peisajul discuţiilor.

 

Conferinţa ZF/CITR „Mind your Business and Open your Mind“ are loc marţi, începând cu ora 9.30  la hotelul JW Marriott

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO