Retail&Agrobusiness

Un grup de 40 de producători de fructe din Cotnari, judeţul Iaşi, îşi vinde marfa în supermarketurile din ţară şi peste hotare

Un grup de 40 de producători de fructe din Cotnari,...

Autor: Florentina Niţu

26.06.2020, 00:07 1859

Cerasus Grup este o asociaţie formată din peste 40 de producători de fructe, în special cireşe, din localitatea Cotnari, un sat din judeţul Iaşi, renumit pentru soiul de vinuri cunoscut sub numele de Grasă de Cotnari, fiind şi o regiune importantă producătoare de vin din România. Ei lucrează circa 120 de hectare, iar roadele sunt trimise în retail sau în afara ţării.

„În 2010 am investit un milion de euro în producţia şi distribuţia de fructe în retail, dar şi în afara ţării. În retail ne-a fost uşor să intrăm, pentru că la acea vreme nu erau mulţi producători serioşi, care să poată asigura un flux continuu. Acum avem contracte cu toate reţelele mari din ţară, iar jumătate din contracte le-am semnat după ce ne-au contactat ei”, povesteşte Bogdan Băianu, manager al Fructis Trading, membru al Cerasus Grup.

El este de profesie consultant în accesarea fondurilor europene, iar experienţa acumulată de-a lungul anilor a aplicat-o pe o afacere de familie şi a ales agricultura, pentru că tatăl său este inginer agronom şi apicultor.

După trei ani de la înfiinţarea culturii, în 2013, când aceasta a intrat pe rod, el a trimis primele cireşe în oraşul Sankt Petersburg din Rusia.

Acesta are o fermă de 37 de hectare, iar părinţii săi o ferma de 30 de hectare, iar în total, în asociaţie sunt 120 de hectare. „I-am adunat în jurul nostru, pentru că foarte puţini au acces în retail şi în prezent trimit fructele la export pentru industrializare. Peste hotare, cireşele şi caisele româneşti sunt foarte căutate.”




 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO