Retail&Agrobusiness

Producătorul de cereale şi oleginoase Alexandru Gheorghe: „Gradul de precizie a declaraţiilor pentru APIA a fost atât de mare încât era aproape imposibil de respectat”

Producătorul de cereale şi oleginoase Alexandru...

Autor: Roana Rotaru

17.10.2016, 11:32 593

Alexandru Gheorghe, proprietarul Somalex, care cultivă cereale pe o suprafaţa de 3.300 de hecatre spune că odată cu noua Politică Comună Agricolă impusă  la nivelul UE, relaţia cu APIA s-a complicat, din cauza condiţiilor tot mai dificile de îndeplinit privind declararea suprafeţei de teren agricol  lucrat, care trebuie măsurată cu o tot mai mare acurateţe.

„Facând referire la noua politică europeana pară că lucruile s-au complicat puţin. Începând de anul trecut mi se pare ca relaţia cu APIA  s-a mai complicat. Dacă la început procedura era mult simplificată, gradul de precizie a declaraţiilor pentru APIA a fost atât de mare încât era aproape imposibil de respectat. Mă refer la cei 70 cm cât era limita de eroare pentru a declara suprafaţa de teren, iar peste 2 ani situaţia va fi mai complicata pentru că declaraţiile vor fi condiţionate de existenat cadastrului”, a spus proprietarul Somalex în cadrul conferinţei ZF Agrobusiness.

Noua Politică Comună Agricolă condiţionează încasarea subvenţiilor de existenţa cadastrului, România având la dispozişie încă 3 ani, pentru a-şi înscrie în cadastru terenurile agricole, o situaţie pentru care APIA nu a găsit deocamdată o soluţie. 

„Nu e vorba ca noi vom cere cadastru, se dicuta despre acest lucru ca din 2020, daca nu  ai cadastru nu vei primi subventii. Cadastru era din 1990 noi am preluat o situatie complicată, cert e ca va trebui făcut cadastrul  şi va trebui început de undeva, nu imi dau seamam practic cum se va putea face acest lucru”, a spus Paul Kmen, director general adjunct APIA”, a conchis Paul Kmen, directorul adjunct APIA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO