Retail&Agrobusiness

Industria hameiului riscă să se prăbuşească

Industria hameiului riscă să se prăbuşească

Autor: Catalina Apostoiu

22.06.2020, 00:05 1326

Industria britanică a cultivării hameiului, veche de secole, riscă să se prăbuşească în condiţiile în care producătorii de bere refuză să cumpere recolta de anul viitor în contextul închidereii puburilor pe perioada carantinei, scrie Financial Times.

Numai 40% din recolta pe 2021 este contractată de către producători de bere, aceştia rămânând cu un excedent în acest an în urma scăderii puternice a consumului din cauza pandemiei.

„În lipsa unei intervenţii, cultivatorii vor fi nevoiţi în toam­nă să decidă ce să facă anul viitor, iar dacă aceştia nu au con­tracte îşi vor reduce aria de cultivare sau vor ieşi din industrie. Dacă vor ieşi din industrie, nu-i vom putea aduce înapoi“, a declarat Ali Capper, director al British Hop Association.

Fermierii aflaţi în faţa unei scăderi dramatice a cererii ar putea părăsi sectorul cu totul, a adăugat Capper, arătând că unii cultivatori se tem că producătorii de bere şi comercianţii ar putea să nu-şi onoreze contractele dacă vor avea la rândul lor probleme financiare.

Fermierii britanici produc între 1.500 şi 1.700 de tone de ha­mei pe an pe o suprafaţă de 1.000 de hectare de pământ. Deşi restrâns din punct de vedere economic, sectorul s-a dezvoltat rapid în ultimii ani, parţial graţie creşterii explozive a seg­mentului de bere artizanală. Timpul, echipamentele şi costurile necesare pentru plantarea unei noi culture de hamei, care nu ajunge la randament maxim decât după patru ani, înseamnă că fermierii care nu mai cultivă hamei se întorc foarte rar în sector. Astfel, există riscul dispariţiei unor soiuri foarte vechi.

Tom Stainer, CEO al Campaign for Real Ale, arată că industria britanică a dezvoltat continuu noi soiuri şi arome pentru a concura cu cele mai bune hameiuri din lume. Criza coronavirusului ameninţă însă poziţia foarte bună câştigată înainte de carantină.

Două treimi din volumul de bere sunt comercializate în pub-uri, iar acestea sunt închise de trei luni din cauza pandemiei. Când pub-urile se vor redeschide în luna iunie, acestea se aşteaptă să funcţioneze la capacitate redusă din cauza măsurilor de distanţare socială.

James Calder, CEO al Society of Independent Brewers, arată că în următorii doi ani va exista un deficit uriaş de hamei britanic.

La rândul său, Ali Capper arată că grupul său încearcă să determine producătorii britanici de bere să utilizeze hameiul produs local cât mai mult posibil, dar că ar putea fi necesară intervenţia guvernului pentru achiziţionarea excedentului de hamei şi salvarea sectorului dacă situaţia nu se va îmbunătăţi până la începutul toamnei.

Hameiul este o cultură cu risc ridicat, vulnerabilă la condiţiile meteo nefavorabile şi dăunători şi este comercializat în principal sub contract.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO