Retail&Agrobusiness

Focar de pestă porcină africană într-o fermă din judeţul Timiş

Focar de pestă porcină africană într-o fermă din...

Autor: Cosmin Pirv

17.06.2023, 14:11 111

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş a anunţat sâmbătă că a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la ferma Voiteni din judeţul Timiş.

Potrivit unui comunicat al DSVSA Timiş, în urma examinării probelor provenite de la porcii domestici din exploataţia comercială de suine aparţinând SC Smithfield România Ferma Voiteni, judeţul Timiş, rezultatul la LSVSA Timiş fiind pozitiv, au fost trimise probe şi la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti pentru confirmare şi identificare a virusului pestei porcine africane.

După efectuarea examenelor de laborator efectuate la IDSA, rezultate fiind pozitive, a fost confirmată pesta porcină africană.

A fost convocată sedinţa cu toţi membrii CLCB, în care s-a votat Hotărârea de aprobare a zonelor de protecţie şi supraveghere din jurul focarului de PPA şi a măsurilor de ucidere imediată sub control oficial şi neutralizare prin metode alternative incinerare/îngropare a materialelor de risc.

Pentru protejarea perimetrului contaminat s-a stabilit o zonă de protecţie în jurul focarului, de minim 3 km, pe raza localităţii Voiteg şi o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include şi zona de protecţie, pe raza localităţilor: Folea, Ghilad, Ofseniţa, Deta, Opatiţa, Denta, Roviniţa Mare, Birda, Sângeorge, Berecuţa, Mănăstire din judeţ Timiş.

DSVSA Timiş precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia suină.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO