Localurile din Capitală mizează tot mai mult pe amenajarea de spaţii deschise unde clienţii lor să poată fuma, ca urmare a legii care interzice fumatul în spaţiile publice închise, lege care intră în vigoare de miercuri. În plus, patronii au un nou pariu, profitând de aceleaşi reglementări pentru a deschide cluburi private de cigars şi trabucuri, potrivit reprezentanţilor firmei de consultanţă imobiliară Regatta Real Estate.
„Legea antifumat va crea mici probleme, pentru că sunt foarte dure normele de aplicare. (…) Estimăm că maxim 5% din restaurante şi cluburi vor fi afectate grav de această lege. Constatăm o uşoară creştere a cererii de spaţii cu terasă sau grădină, care vine din partea operatorilor de restaurante, cafenele sau baruri. Aceşti operatori va trebui să ofere condiţiile aferente fumătorilor, care probabil vor reveni în locaţii după câteva luni de absenţă - de exemplu, terasele va trebui amenajate cu sisteme de încălzire pentru sezonul rece. Impactul legii va fi mai mare asupra cluburilor şi barurilor decât asupra restaurantelor. Clienţii vin la restaurant ca să mănânce, nu ca să fumeze“, spune Eduard Uzunov, preşedintele Regatta Real Estate.