LIVE: AFACERI DE LA ZERO: Tiberiu şi Kinga Dicoi au transformat pasiunea pentru dulce într-un business cu ciocolată artizanală şi au în plan să îşi dezvolte afacerea în afara ţării
Retail&Agrobusiness

Bursa cerealelor: Preţul porumbului a scăzut în decembrie cu 0,41 lei/tonă faţă de luna septembrie, în timp ce preţul grâului este în creştere

Preţul porumbului a scăzut în decembrie, cu 0,41 lei/tonă faţă de luna septembrie în România, potrivit Bursei cerealelor, care analizează preţul cerealelor  pe baza coeficientului FOB din portul Constanţa. Astfel, astăzi porumbul s-a tranzacţionat la 688,72 lei/tonă.

Recolta de porumb din 2019 a fost de 16 milioane de tone, în scădere cu 13% faţă de anul precedent.

În acelaşi timp, preţul grâului superior, ce conţine 12,5% proteine, a crescut cu 0,80 lei/tonă, până la 812,56 lei/tonă. Totodată, preţul grâului cu un conţinut de proteine de 11,5% a crescut cu 0,79 lei/tonă şi a ajuns la 802,78 lei/tonă.

Cea mai mare creştere a înregistrat-o însă grâul furajer, de plus 5,12 lei/tonă, preţul de vânzare fiind acum de 788,66 lei/tonă.

Producţia de grâu din acest an a fost de 10 milioane de tone, ia în primele nouă luni din anul 2019, România a exportat 5 milioane de tone de grâu.

În aceeaşi perioadă au fost exportate 3,8 milioane de tone de porumb şi 900.000 de tone de orz, în valoare de 1,8 miliarde de euro, în ţările membre ale UE, dar şi în alte state terţe, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Cel mai mare exportator de cereale în primele nouă luni din 2019 a fost traderul chinez de cereale Cofco, cel mai mare jucător de pe piaţă, ce a încheiat 2018 cu venituri de 3,9 miliarde de lei, în creştere cu 50% comparativ cu anul precedent.

În 2018, recolta totală de cereale a fost de 31,1 de milioane de tone. Pentru anul 2019, reprezentaţii Ministerului Agriculturii estimau o producţie de 30 de milioane de tone de cereale.

Companii - care are si subcategorii
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.