Retail&Agrobusiness

Analiză ZF. Piaţă uriaşă, câştiguri mici: Cei mai mari traderi de cereale au strâns venituri de 100 miliarde lei în cinci ani, dar profitul raportat a fost mai mic de 1 miliard lei. Primii cinci traderi de cereale din România au avut în 2022 o marjă de profit de doar 1,8%, deşi rezultatele raportate sunt record pentru bilanţurile lor din România

Analiză ZF. Piaţă uriaşă, câştiguri mici: Cei mai...

Autor: Florentina Niţu

15.08.2023, 00:08 1843

Chiar şi cu profitul „istoric“ de 560 mil. lei din 2022, cei mai mari cinci jucători din comerţul agricol au strâns în cinci ani în România venituri de 100 mld. lei şi au raportat câştiguri cumulate de sub 1 mld. lei, marjă de doar 0,8%.

Ameropa Grains (Elveţia), Cofco (China), Cargill (SUA), Viterra (Olanda), ADM (SUA), cei mai mari comercianţi de cereale din România, au raportat o cifră de afaceri de 30 mld. lei în 2022, în creştere cu 36% faţă de 2021 şi un câştig net de 557 mil. lei, cel mai mare anunţat vreodată în România, o marjă de profit de 1,8%.

„În sectorul comerţului cu cereale există o largheţe în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţii. Această marjă mică (de 1,8% - n. red.) arată că în mod real aceste companii pierd bani. Dar, din punctul meu de vedere, marja actuală a profitului net (în locul pierderilor – n. red.) le asigură liniştea în faţa autorităţilor fiscale“, spune Corneliu Teaha, general manager al companiei de consultanţă Teaha Management Consulting. Ca rată de creştere a cifrei de afaceri, traderii au un ritm dublu faţă de media companiilor (plus 17% la toate companiile, plus 36% la traderi), însă raportat la marja de profit net traderii sunt la 1,8% faţă de 9% media pe economie în 2022, iar acest lucru se întâmplă într-un an cu profit „istoric“ pentru cei mai mari comercianţi de cereale din România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO