Companii

"Regii asfaltului" se plâng că afacerea deszăpezitului nu e profitabilă, dar, "din eleganţă", nu renunţă la contracte

Autor: Gândul

27.01.2012, 14:50 316

În mod normal, înzăpezirea drumurilor naţionale ar trebui să fie una dintre cele mai bune afaceri "de sezon" pentru "regii asfaltului". Pentru perioada 2008-2012 (cu unele excepţii de contracte semnate din 2009 până anul acesta) Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a alocat nu mai puţin de 4,4 miliarde de lei, aproape 1,1 miliarde de euro la un curs mediu de 4,2 lei/euro, fără TVA, pentru contractele multianuale de întreţinere, inclusiv de deszăpezire, a DN-urilor la nivel naţional.

Cu unele excepţii, contractele acoperă patru ierni, respectiv din 2008 până iarna aceasta inclusiv.

Pentru "regii asfaltului" un buget de 16.604 euro pe an pe kilometru liniar deszăpezit este prea puţin

Suma alocată de stat pentru întreţinerea drumurilor naţionale, care este, conform calculelor gândul , de câte 16.604 euro (la un curs mediu de 4,2 lei/euro) pe fiecare kilometru liniar, inclusiv deszăpezirea în fiecare iarnă (pentru patru ani reiese un cost de 66.816 euro pe kilometru liniar) nu este însă suficient de mare pentru unii dintre aşa numiţii "regi ai asfaltului".

Calculul a ţinut cont de faptul că suma alocată este de aproape 1,1 miliarde de euro, fără TVA, în timp ce reţeaua de drumuri naţionale este de 15.679 de kilometri, conform datelor CNADNR.

Unii dintre aşa numiţii "regi ai asfaltului" sau reprezentanţii firmelor deţinute de aceştia, care au semnat astfel de contracte, susţin că, în România, în condiţiile actuale, deszăpezirea nu este profitabilă şi că, după finalizarea actualelor contracte nu se vor mai prezenta la licitaţii.

Unul dintre ei este Florea Diaconu, patronul firmei de construcţii Delta ACM 93, care se ocupă de deszăpezire în judeţele Buzău şi Călăraşi.

Citiţi mai multe detalii pe www.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO