Companii

Record de tranzacţii în regiune. În România, doar patru deal-uri

Record de tranzacţii în regiune. În România, doar patru deal-uri

Autor: Ioana David, Cristi Moga

25.04.2011, 23:50 131

Piaţa locală de fuziuni şi achiziţii (M&A - mergers &acquisitions) s-a ridicat la puţin peste 20 mil. euro în primultrimestru al acestui an, în scădere cu 87% comparativ cu perioadasimilară a anului trecut, potrivit datelor merger­mar­kets, firmăspecializată pe analiza activităţii de M&A.

Evoluţia slabă din România nu s-a regăsit însă şi la nivelregional, acolo unde piaţa a fost de 27,6 mld. euro, cea mairidicată valoare înregistrată în primul trimestru de la recorduldin 2001, conform aceleiaşi surse.

Cea mai mare tranzacţie locală din primele trei luni ale acestuian a fost, potrivit datelor mergermarkets, preluarea de cătregrupul australian ElDore Mining Corporation a minei de cupru Băiţa,situată în localitatea Ştei din judeţul Bihor, pentru 15 milioanede euro. Acordul de achiziţie include preluarea unor datorii depână la 1,5 milioane de euro şi constituirea unui depozit de750.000 de euro. Din anunţul ElDore nu reiese dacă cele 15 mil.euro includ şi datoriile sau acestea se adaugă sumei.

Al doilea deal ca şi valoare încheiat anul acesta a fostachiziţia businessului emitentului de tichete Euroticket de cătreEdenred (fosta Accor Services România), în urma unei investiţii de5,5 mil. euro, arată datele aceleiaşi surse.

Acestea sunt singurele tranzacţii a căror valoare a fost făcutăpublică şi au fost luate în calcul de mergermarkets. Studiul mainotează două deal-uri fără însă a preciza valoarea: achiziţiaProvus Services Provider şi a subsidiarei RomCard deţinută integralde Provus (companie turcească de procesare a cardurilor) de cătrefondul de private equity Innova Capital şi achiziţia a patruhidrocentrale mici de către CEZ România, companie membră a grupuluienergetic ceh CEZ.

Datele mergermarkets iau în calcul tranzacţiile mai mari de 5mil. dolari, însă nu includ vânzările de active sau listările.

"Piaţa de fuziuni şi achiziţii încă este amorţită. Mă uit latranzacţiile de anul trecut: au fost foarte puţine deal-uri cu ova­loare financiară substanţială, iar pentru acest an, cu ex­cepţiavânzării pachetului minoritar de la Petrom şi a pieţei imo­biliare,consider că valoarea tranzacţiilor se va ridica la circa 50-75 mil.euro, referindu-mă strict la com­po­nenta equity, fără datoriilepreluate de noii proprietari", spune Guy Verduystert, fondatorulfirmei The Counsel, care a asistat anul trecut familia Dugăeşescula vânzarea unei par­ti­cipaţii din Dumagas către fondul deinvestiţii Bancroft.

În Anuarul TopTranzacţii realizat de ZF şi publicat în martie anul acestaalte deal-uri importante din 2011 au fost listarea FonduluiProprietatea, cu un rulaj de 120 mil. euro în prima săptămână, darşi achiziţia a 5% din BRD de către un grup de fonduri străine deinvestiţii, printre care şi americanii de la Artio Global (cei maimari investitori străini de pe bursa locală).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO