Record de tranzacţii în regiune. În România, doar patru deal-uri

Autori: Ioana David , Cristi Moga 25.04.2011

Piaţa locală de fuziuni şi achiziţii (M&A - mergers & acquisitions) s-a ridicat la puţin peste 20 mil. euro în primul trimestru al acestui an, în scădere cu 87% comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor merger­mar­kets, firmă specializată pe analiza activităţii de M&A.

Evoluţia slabă din România nu s-a regăsit însă şi la nivel regional, acolo unde piaţa a fost de 27,6 mld. euro, cea mai ridicată valoare înregistrată în primul trimestru de la recordul din 2001, conform aceleiaşi surse.

Cea mai mare tranzacţie locală din primele trei luni ale acestui an a fost, potrivit datelor mergermarkets, preluarea de către grupul australian ElDore Mining Corporation a minei de cupru Băiţa, situată în localitatea Ştei din judeţul Bihor, pentru 15 milioane de euro. Acordul de achiziţie include preluarea unor datorii de până la 1,5 milioane de euro şi constituirea unui depozit de 750.000 de euro. Din anunţul ElDore nu reiese dacă cele 15 mil. euro includ şi datoriile sau acestea se adaugă sumei.

Al doilea deal ca şi valoare încheiat anul acesta a fost achiziţia businessului emitentului de tichete Euroticket de către Edenred (fosta Accor Services România), în urma unei investiţii de 5,5 mil. euro, arată datele aceleiaşi surse.

Acestea sunt singurele tranzacţii a căror valoare a fost făcută publică şi au fost luate în calcul de mergermarkets. Studiul mai notează două deal-uri fără însă a preciza valoarea: achiziţia Provus Services Provider şi a subsidiarei RomCard deţinută integral de Provus (companie turcească de procesare a cardurilor) de către fondul de private equity Innova Capital şi achiziţia a patru hidrocentrale mici de către CEZ România, companie membră a grupului energetic ceh CEZ.

Datele mergermarkets iau în calcul tranzacţiile mai mari de 5 mil. dolari, însă nu includ vânzările de active sau listările.

"Piaţa de fuziuni şi achiziţii încă este amorţită. Mă uit la tranzacţiile de anul trecut: au fost foarte puţine deal-uri cu o va­loare financiară substanţială, iar pentru acest an, cu ex­cepţia vânzării pachetului minoritar de la Petrom şi a pieţei imo­biliare, consider că valoarea tranzacţiilor se va ridica la circa 50-75 mil. euro, referindu-mă strict la com­po­nenta equity, fără datoriile preluate de noii proprietari", spune Guy Verduystert, fondatorul firmei The Counsel, care a asistat anul trecut familia Dugăeşescu la vânzarea unei par­ti­cipaţii din Dumagas către fondul de investiţii Bancroft.

În Anuarul Top Tranzacţii realizat de ZF şi publicat în martie anul acesta alte deal-uri importante din 2011 au fost listarea Fondului Proprietatea, cu un rulaj de 120 mil. euro în prima săptămână, dar şi achiziţia a 5% din BRD de către un grup de fonduri străine de investiţii, printre care şi americanii de la Artio Global (cei mai mari investitori străini de pe bursa locală).