Companii

Real ajunge la 1 mld. euro in al patrulea an de la intrarea pe piata

Real ajunge la 1 mld. euro in al patrulea an de la intrarea pe piata

Tjeerd Jegen, directorul general al Real Hypermarket Romania: "Si in 2009 vom deschide sapte magazine, dintre care doua in Bucuresti"

31.07.2008, 18:49 25

Retailerul Real, parte a grupului german Metro, estimeaza ca va depasi anul viitor vanzari de un miliard de euro pe piata locala, iar numarul de angajati ai retelei de hipermarketuri va ajunge la 12.000 de persoane, cu 4.500 de oameni mai mult decat in prezent.
"Cifra de afaceri va creste cu o rata cuprinsa intre 70% si 100% in acest an, iar in 2009 vom depasi cu siguranta vanzari de un miliard de euro", a declarat Tjeerd Jegen, directorul general al Real Hypermarket Romania.
Reteaua de hipermarketuri Real, care numara in prezent 16 locatii in tara, ar putea ajunge astfel la vanzari de peste 700 mil. euro in acest an, ca urmare a extinderii numarului de magazine pana la 21 de locatii la sfarsitul anului. In 2007, compania a raportat afaceri de 367 mil. euro, de peste cinci ori mai mari fata de 2006, anul intrarii pe piata.
Compania a inaugurat ieri la Bacau al 16-lea hipermarket al retelei, in urma unei investitii de peste 17 mil. euro, care a creat 400 de locuri de munca. Magazinul, construit pe un teren de 11.700 de metri patrati, are o suprafata de vanzare de 6.100 de metri patrati. Pana la finalul anului, retailerul va mai deschide alte cinci hipermarketuri in Pitesti, Oradea, Constanta, Suceava si Arad. Investitia medie pentru un magazin se ridica la circa 20 mil. euro.
"Si in 2009 vom deschide sapte magazine, dintre care doua in Bucuresti. Deja am cumparat mai multe parcele in orase ale tarii si asteptam autorizatiile de constructie pentru a deschide noi magazine", a precizat Jegen, care a mentionat ca ritmul de expansiune de sapte noi locatii anual va continua si dupa 2009.
Carrefour, principalul competitor al Real pe piata locala, ar putea ajunge la nivelul anului 2012 la o retea de 40 de magazine, cu cate 7 noi deschideri anual, in urma unor investitii estimate de ZF la 450 mil. euro. Potrivit Hyparlo (compania care detine hipermarketurile Carrefour in Romania si mai multe magazine in Franta), cota de piata a Carrefour pe segmentul hipermarketurilor la nivel local va fi de circa 50% in 2012.
Carrefour vizeaza trecerea pragului de vanzari de un miliard de euro la finele acestui an, cand va avea 18 hipermarketuri. Singurii retaileri care ruleaza afaceri de ordinul miliardelor de euro in Romania sunt in prezent grupurile germane Metro (Metro Cash & Carry, Real Hypermarket) si Rewe (Selgros Cash & Carry, Billa, Penny Market). Comertul modern din Romania era estimat de Planet Retail la 7 miliarde de euro la nivelul anului 2007.
"Datorita faptului ca piata hipermarketurilor nu este suficient de matura, este greu de estimat o cota de piata exacta. Studiile realizate de agentiile de cercetare sunt mai mult estimative", a mai spus Jegen.
Reteaua germana a deschis primul magazin pe piata romaneasca in primavara anului 2006 si va ajunge la investitii totale de 400 mil. euro si 21 de unitati la finele lui 2008. Real si Kaufland au fost anul trecut cele mai dinamice retele de hipermarketuri de pe piata locala, deschizand 6, respectiv 14 unitati prin investitii de peste 100 mil. euro fiecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO