Companii

Războiul bananelor, una dintre cele mai vechi dispute ale UE, se încheie după 20 de ani

Războiul bananelor, una dintre cele mai vechi dispute ale UE, se încheie după 20 de ani

Autor: Cătălina Butan

09.11.2012, 16:11 6673

Uniunea Europeană şi 10 ţări latino-americane au semnat un acord care încheie oficial războiul comercial al bananelor, care de 20 de ani se dispută în cadrul instanţelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului(OMC), scrie BBC.

Cele zece ţări sunt Brazilia, Columbia, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Honduras, Mexic, Nicaragua, Panama şi Venezuela. Disputa dintre ţările latino-americane şi UE s-a purtat în 8 procese la OMC.

UE a fost acuzată că aplică taxe vamale prea mari importurilor din America Latină pentru a proteja fostele colonii.

Exportatorii din ţările latino-americane au protestat de-a lungul timpului faţă de tarifele impuse de UE, care protejau micii producători din fostele colonii europene din Africa şi Insulele Caraibe.

Un acord iniţial a fost semnat în 2009 în urma căruia UE a redus taxele vamale pentru bananele provenite din America Latină.

Preşedintele Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Pascal Lamy numeşte încheierea acordului "un adevărat moment istoric". "A durat atât de mult timp, încât cateva dintre persoanele care au lucrat la aceste cazuri, au ieşit la pensie.", a afirmat el.

Înţelegerea din 2009 prevedea ca UE să reducă taxele pe bananele importate de la 176 de euro la 114 pe tonă în decursul a opt ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO