Războiul bananelor, una dintre cele mai vechi dispute ale UE, se încheie după 20 de ani

Autor: Cătălina Butan 09.11.2012

Uniunea Europeană şi 10 ţări latino-americane au semnat un acord care încheie oficial războiul comercial al bananelor, care de 20 de ani se dispută în cadrul instanţelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului(OMC), scrie BBC.

Cele zece ţări sunt Brazilia, Columbia, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Honduras, Mexic, Nicaragua, Panama şi Venezuela. Disputa dintre ţările latino-americane şi UE s-a purtat în 8 procese la OMC.

UE a fost acuzată că aplică taxe vamale prea mari importurilor din America Latină pentru a proteja fostele colonii.

Exportatorii din ţările latino-americane au protestat de-a lungul timpului faţă de tarifele impuse de UE, care protejau micii producători din fostele colonii europene din Africa şi Insulele Caraibe.

Un acord iniţial a fost semnat în 2009 în urma căruia UE a redus taxele vamale pentru bananele provenite din America Latină.

Preşedintele Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Pascal Lamy numeşte încheierea acordului "un adevărat moment istoric". "A durat atât de mult timp, încât cateva dintre persoanele care au lucrat la aceste cazuri, au ieşit la pensie.", a afirmat el.

Înţelegerea din 2009 prevedea ca UE să reducă taxele pe bananele importate de la 176 de euro la 114 pe tonă în decursul a opt ani.