Companii

Radu Furnica: Vom pierde investitori daca nu vom incepe sa producem forta de munca competitiva

Radu Furnica, presedinte si CEO al Leadership Development Solutions (LDS)

Radu Furnica, presedinte si CEO al Leadership Development Solutions (LDS): Piata fortei de munca este plina de oameni cu diplome, dar care nu au nicio valoare. Acest lucru creeaza in industria noastra (de recrutare - n.r.) un haos intreg. (...) Tinerii sunt invatati sa memoreze si nu sa gandeasca. Tinerii sunt invatati sa raspunda la intrebari si nu sa puna intrebari. (...) Tinerii 'orbecaie' din punct de vedere profesional cate 5-8 ani, fug din post in post, din companie in companie, in cautarea jobului perfect.

18.09.2008, 13:24 55

"Resursa umana este limitata. Companiile multinationale care au migrat dinspre Ungaria spre Romania vor incepe sa migreze spre Pakistan, spre exemplu. Daca nu vom incepe sa producem forta de munca competitiva, vom pierde investitori", este de parere Radu Furnica, presedinte si CEO al companiei de executive search Leadership Development Solutions (LDS), partenerul pentru piata locala al Korn/Ferry International, una dintre cele mai mari companii de executive search din lume.

In prezent, multinationalele si companiile private mari sunt singurele "scoli" adevarate care formeaza profesionistii de care are nevoie mediul de business.

"Multinationalele sunt niste organisme foarte oportuniste, care isi produc calitatea de care au nevoie, atat timp cat au nevoie. Nu sunt institutii de caritate care sa dezvolte oamenii la deplina lor capacitate. Din aceasta cauza, nu exista in Romania - cu exceptia MBA-urilor si a unor traininguri, foarte putine de altfel - o forta care sa genereze cresterea numarului de oameni competenti, alta decat nevoia de a creste a companiilor multinationale si private, in general", spune Furnica.

Calitatea cererii genereaza calitatea ofertei si la nivelul pietei fortei de munca. Daca la mjlocul anilor '90, cererea de oameni din partea companiilor era foarte mare, iar oferta de specialisti din piata era scazuta, in prezent, situatia s-a inversat. "In urma cu cativa ani, desi oamenii erau putini, motivatia lor era mare. Din acest motiv, calitatea ofertei era mai buna decat ceea ce exista in prezent pe piata. Cererea a crescut, insa oferta este cea pe care o vede toata lumea. Atatia suntem. Singura forta de crestere a ofertei de forta de munca este capacitatea multinationalelor si a marilor companii de a clona skill-uri profesionale in interiorul lor", explica Radu Furnica.

Pe fundalul scaderii numarului de profesionisti, a degradarii sistemului de invatamant, elemente coroborate cu deschiderea granitelor si exodul masiv al profesionistilor in strainatate, au aparut dezechilibre puternice pe piata fortei de munca. In consecinta, apar si compromisurile.

"Primul este cel referitor la calitatea oamenilor, apoi intervine compromisul financiar, pe principiul 'dau mai mult, desi nu face', apoi sunt reduse investitiile in dezvoltarea profesionala a angajatilor. Toate acestea converg la crearea unei piete a fortei de munca in continua deteriorare", spune Furnica, precizand ca organizatiile pierd tot mai des din vedere faptul ca oamenii chiar sunt cea mai pretioasa resursa a unei companii.

Un prim pas pentru sistemul de invatamant, dintr-o perspectiva strategica, ar fi sa se decida unde vrea Romania sa fie recunoscuta drept competenta in viitor.

"Principala intrebare la care trebuie sa ne raspundem este: Ce fel de natiune vrem sa fim peste 20 de ani: una care produce pentru industria textila in lohn, o natiune turistica sau un centru de dezvoltare software? Care este componenta principala pe care vrem sa o dezvoltam in viitor?".

Multi dintre oamenii buni pleaca in strainatate, pentru ca societatea romaneasca si-a pierdut credibilitatea in fata lor. "S-a deteriorat calitatea motivatiei pe care o au tinerii fata de un loc de munca. Iar exemplul social nu i-a ajutat. Pentru multi tineri, succesul inseamna sa ai bani, multi bani, si, daca se poate, cu putin efort".

Sub umbrela grupului Leadership Alliance, Radu Furnica coordoneaza in prezent trei business unit-uri. Cea mai veche activitate a sa in executive search - pe care a derulat-o mai intai ca angajat al Korn/Ferry International, de la care a cumparat in 2001 businessul - este cercetarea pietei de top management, consilierea si recrutarea celor mai buni executivi de top.

In prezent, Leadership Development Solutions (LDS) este partenerul pe piata locala al gigantului Korn/Ferry International (KFI), care are 70 de birouri in lume, dintre care 21 in Europa. Romania si Rusia sunt singurele tari in care KFI are parteneriate cu firme locale, in celelalte fiind prezenta in nume propriu.

In urma cu doi ani, Furnica a infiintat o a doua companie, Brain Bank, care ofera aceleasi servicii ca si LDS, doar ca adaptate la nivel de middle management, iar la inceputul acestui an a demarat un al treilea business - Talent Gate, care se va ocupa de identificarea, evaluarea si recrutarea tinerilor talentati.

"Nu ne intereseaza toti absolventii de facultate. Nu ne intereseaza nici macar a zecea parte dintre ei. Ne intereseaza doar cei mai buni. Noi vrem sa avem 5% din piata, dar vrem ca acesti candidati pe care ii propunem companiilor sa fie 'best of the best'", isi explica Furnica noul plan de business.

Talent Gate va pune bazele unui sistem de evaluare a competentelor si va crea un sistem de sortare a celor mai buni absolventi de pe piata.

"Excelenta poate exista in Romania, mai mult decat atat, Romania are nevoie de excelenta. Tinerii pleaca din tara pentru ca nu au exemple. Asistam la o situatie dezastruoasa in zona dezvoltarii profesionale, care pleaca de la lipsa de viziune strategica la nivel politic si administrativ. Spre exemplu, lipsa unei viziuni strategice in educatie ne face sa platim astazi prin criza de forta de munca existenta la nivel de piata", spune Furnica.

Cea mai mare parte a tinerilor romani sunt "obsedati" sa lucreze in domenii considerate la moda, ca marketing, PR, advertising. "Piata fortei de munca este plina de oameni cu diplome, dar care nu au nicio valoare. Acest lucru creeaza in industria noastra (de recrutare - n.r.) un haos intreg. Ar trebui sa ne focusam pe calitate si nu pe cantitate. Tinerii sunt invatati sa memoreze si nu sa gandeasca. Tinerii sunt invatati sa raspunda la intrebari si nu sa puna intrebari. Iar astfel de lucruri sunt fundamentale. Tinerii 'orbecaie' din punct de vedere profesional cate 5-8 ani, fug din post in post, din companie in companie, in cautarea jobului perfect."

Potrivit declaratiilor sale, valoarea celui mai mic contract de executive search derulat prin Leadership Development Solutions a fost de 30.000 de euro, iar cel mai mare tarif a ajuns la 150.000 de euro. Media tarifelor de executive search la nivel de top management de pe piata este de aproximativ 20.000 - 30.000 de euro. "Nu vreau sa fiu ipocrit. Din punctul de vedere al industriei noastre, aceasta situatie de pe piata fortei de munca inseamna ca noua o sa ne mearga din ce in ce mai bine", spune Furnica, care a inregistrat prin LDS afaceri de peste 2 milioane de euro in 2007.

 
 

Cine este Radu Furnica

  •  51 de ani
  • Presedinte al companiei de executive search Leadership Development Solutions (LDS), partenerul pentru piata locala al Korn/Ferry International, una dintre cele mai mari companii de executive search din lume.
  • A plasat aproximativ 500 de manageri in cei 12 ani de activitate in executive search.
  • In urma cu doi ani, a infiintat o a doua companie, Brain Bank, care ofera aceleasi servicii ca si LDS, doar ca adaptate la nivel de middle management.
  • La inceputul acestui an a demarat un al treilea business - Talent Gate, care se va ocupa de identificarea, evaluarea si recrutarea tinerilor talentati.
  • Are un MBA de la Universitatea "Erasmus" din Rotterdam, Rotterdam School of Management, obtinut in 1994.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO