Companii

"Pasaport medical" pentru europeni

27.02.2003, 00:00 16

Milioane de persoane din intreaga Europa vor putea solicita un nou card medical incepand cu anul 2004, potrivit BBC.
Responsabili ai Uniunii Europene au anuntat ca intentioneaza sa introduca acest card medical electronic din iunie 2004.
Cardul va inlocui un mare numar de formulare, printre care cele care ofera dreptul cetatenilor europeni la ingrijire medicala de urgenta in oricare dintre statele membre.
Decizia privind introducerea acestui card se inscrie in eforturile de a facilita cetatenilor europeni deplasarile in scop turistic sau pentru munca in alte tari europene.
In prezent, acestia sunt nevoiti sa completeze numeroase formulare in functie de tipul calatoriei pe care doresc sa o intreprinda - turistica, pentru studii sau pentru munca.
Documentele atesta dreptul posesorilor la ingrijire medicala in aceleasi conditii ca si in tara de origine.
Viitorul card vizeaza simplificarea birocratiei. Astfel, persoanele care trebuie sa plateasca ingrijirile medicale solicitate in alte state ale Uniunii vor putea fi rambursate mai rapid de catre serviciile sociale din tara de origine.
In timp, cardul va ajunge sa joace rolul de "pasaport medical", permitand posesorilor sa obtina ingrijire medicala oriunde pe teritoriul Uniunii Europene.
"Cardul european de asigurare medicala va face ca cetatenii europeni sa aiba acces mai simplu si mai rapid la orice servicii medicale in timpul unui sejur temporar in alt stat membru al Uniunii", a subliniat Comisarul european pentru munca si afaceri sociale, Anna Diamantopoulou.
Sefii de state si guverne din Uniunea Europeana se vor intalni in cadrul unui summit european, la 21 martie, la Bruxelles, unde urmeaza sa dea aprobarea finala in vederea implementarii cardului.




 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO