Companii

Qatar investeşte 1 mld. dolari într-o companie care deţine o mină de aur în România

Qatar investeşte 1 mld. dolari într-o companie care deţine drepturile unei mine de aur în România

Autor: Marius Oncu

02.10.2011, 16:56 1112

Qatar Holdings, fondul suveran al emiratului Qatar, va investi un miliard de dolari la compania European Goldfields, care deţine drepturile pentru mai multe exploatări de aur, printre care şi proiectul Certej în România.

Fondul va cumpăra de la grupul elen Ellaktor o participaţie de 10% la European Goldfields şi va acorda companiei, înregistrată la Londra, un împrumut de 600 de milioane de dolari pentru dezvoltarea unor exploatări aurifere în Grecia, potrivit unui comunicat al European Goldfields.

Printr-o subsidiară, grupul de construcţii Ellaktor deţinea o participaţie de aproape 20% la European Goldfields.

Grecia a acordat în iulie companiei un aviz pentru deschiderea unei mine în nordul ţării, care ar transforma European Goldfields în cel mai mare producător primar de aur din Uniunea Europeană, notează Reuters.

Qatarul este unul dintre cei mai importanţi investitori în economia elenă în ultima perioadă. Paramount, o companie controlată de emiratul arab, va deţine o participaţie de 17% la banca care se va forma după fuziunea Alpha Bank cu EFG Eurobank.

European Goldfields controlează, prin intermediul Deva Gold, înregistrată în Barbados, o participaţie de 80% în proiectul Certej, în apropiere de Deva, unde compania vrea să extragă aur şi argint.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO