Companii

Proprietarul RCS&RDS, Zoltan Teszari, al doilea miliardar al Romaniei

Proprietarul RCS&RDS, Zoltan Teszari, al doilea miliardar al Romaniei
02.08.2007, 19:24 2461

Listarea grupului telecom RCS&RDS la Londra va scoate la lumina al doilea miliardar al Romaniei - Zoltan Teszari, 37 de ani, principalul actionar al grupului. Primul miliardar al Romaniei este omul de afaceri Ion Tiriac.
Conform mai multor surse de pe piata de investitii, grupul RCS&RDS valoreaza intre 1,5 si 2 mld. $ daca se iau in considerare proiectiile financiare pe 2007 si perspectivele de dezvoltare pe anii urmatori. Exista si estimari mai optimiste care indica o valoare a grupului telecom de peste 2,5 miliarde dolari (aproape 2 miliarde de euro).
Conform datelor de la Registrul Comertului, principalul actionar al grupului RCS&RDS este compania Cable Communications Systems N.V, inregistrata in Olanda cu 94,15%. Teszari detine 2% din RCS&RDS in mod direct, conform acestor date. Surse din piata spun ca el este actionarul majoritar al Cable Communications Systems.
In primavara acestui an RCS&RDS a anuntat ca a avut in 2006 afaceri de peste 300 de milioane de dolari. Surse din piata telecom spun ca profitul operational (EBITDA) al grupului depaseste 120 de milioane de dolari.
Zoltan Teszari este un om de afaceri din Oradea extrem de discret, care nu a iesit niciodata in presa. Pe Internet si in presa locala nu exista nicio fotografie a lui. El a intrat in afaceri in 1990 cu o toneta de inghetata, a fost producator de cornete si concentrate, dupa care a intrat pe televiziunea pe cablu, un business care era la inceput, dar care a avut o crestere exploziva.
Conform presei locale din Oradea, el a fost sportiv de performanta - judo, fiind chiar vicecampion european. El este considerat destul de prudent in business. Cu toate ca a avut mai multe oferte sa vanda afacerea RCS&RDS, cel mai cunoscut pretendent a fost gigantul german Deutsche Telecom, Teszari a preferat insa sa nu cedeze controlul operatiunilor. Chiar si listarea la Londra ii va permite sa detina in continuare controlul pentru ca actiunile ce urmeaza a fi vandute investitorilor prin intermediul instrumentelor de tip GDR nu vor da detinatorilor drept de vot, ci numai un drept de preferinta la dividende.
Conform informatiilor de pe piata, bancile de investitii Morgan Stanley (SUA) si UBS (Elvetia) se vor ocupa de operatiunea de listare. Acesti bancheri au fost alesi datorita experientei pe care o au pe piata telecom internationala si puterii financiare de care dispun.
Ceilalti actionari ai grupului RCS&RDS sunt fondurile de investitii EPIC si Quadrant, la care se adauga manageri ai companiei si fosti proprietari ai unor retele preluate de RCS&RDS. EPIC, din Austria, a fost fondul de investitii care l-a ajutat pe Teszari sa obtina finantare de pe pietele externe in perioada 1998-1999. Ulterior in afacere a intrat si Quadrant, un fond de investitii din Statele Unite.
De-a lungul anilor, ING a fost principala banca finantatoare a RCS&RDS. In primavara acestui an, grupul financiar olandez a acordat companiei un imprumut de circa 200 de milioane de dolari pentru extindere, in special pe telefonie mobila.
RCS&RDS are operatiuni in Romania, Ungaria si Slovacia si ofera servicii de cablu TV, televiziune prin satelit (prin brandul Digi TV), telefonie fixa si Internet. Conform estimarilor, grupul are peste 2 milioane de clienti din care 1,2 milioane sunt abonati la serviciile de cablu in Romania, cel mai profitabil segment, unde marjele de profit se apropie de 50%. RCS&RDS a castigat o licenta 3G si va oferi servicii de telefonie mobila.
Zoltan Teszari nu a putut fi contactat ieri pentru a comenta operatiunea de listare la Londra a grupului telecom si valoarea acestuia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO