Companii

Productia mare din Vietnam ieftineste dramatic cafeaua

07.08.2001, 00:00 28



Preturile la diferitele sortimente de cafea se indreapta catre cel mai scazut nivel din ultimii zece ani, ca urmare a productiei in crestere a Vietnamului, precum si a altor tari, care continua sa alimenteze excedentul existent pe piata mondiala.

Tendinta de scadere a preturilor a inceput in urma cu aproximativ 20 de luni, iar analistii nu intrevad sfarsitul acesteia in perioada urmatoare.

La bursa Coffee, Sugar & Cocoa Exchange (CSCE) din New York, contractele futures pentru livrarile din luna septembrie de cafea arabica au atins un nou minin, pretul acestora stabilindu-se la 49,8 centi/livra (o livra - 0,45 kilograme).

Dezechilibrul existent intre cererea si oferta de pe piata de cafea a marilor consumatori din acest domeniu, precum Statele Unite, reflecta productia prea ridicata a unor state ca Vietnam, ajunsa cel de-al doilea mare exportator mondial in numai cinci ani.

De asemenea, formarea unui surplus pe piata cafelei a fost posibila dupa ce o serie de programe de sustinere a preturilor la cafea au esuat.

Pretul de comercializare a pachetelor de cafea a scazut, la randul sau, in ultimele 18 luni. Cu toate acestea, diminuarea preturilor de tranzactionare nu este inca pe deplin reflectata in pretul la care cafeaua ajunge la consumatori, pentru ca distribuitorii nu si-au micsorat tarifele.

"Numai zece procente din pretul de comercializare pe piata a cafelei este in realitate legat de produsul in sine", afirma Mike Ferguson, director in cadrul Asociatiei producatorilor de cafea din America.

"Restul revine baiatului din spatele cafetierei, producatorilor de lapte, de electricitate sau este destinat platii chiriei", a mai spus Ferguson. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO