Companii

Producatorul ungar de medicamente Gedeon Richter mai investeste 4 mil. dolari

08.07.2004, 00:00 72

Gedeon Richter, cel mai mare producator maghiar de medicamente, va investi anul acesta in Romania inca 4 milioane de dolari intr-o noua linie de de ambalare la sectia comprimate a fabricii grupului de la Targu - Mures si extinderea centrului de dezvoltare de medicamente noi, a declarat Valeria Dan, director general al Gedeon Richter Romania SA.
Gedeon Richter a inceput sa produca in Romania in 1998, odata cu achizitia fabricii Armedica de la Targu - Mures. Conform reprezentantilor Gedeon Richter, grupul a investit  pana in prezent 20 milioane de dolari in modernizarea si extinderea fabricii.
Din investitia totala, aproape 13 milioane de dolari au fost destinati procesului de productie, in special atingerii standardelor de buna practica (GMP) iar 2,8 milioane de dolari au fost alocati pentru dezvoltarea infrastructurii.
Reprezentantii Gedeon Richter a anuntat ieri ca grupul intentioneza sa dezvolte la Targu - Mures principalul centru de cercetare al companiei in Europa.
"Ne-am propus dezvoltarea a 3-5 produse noi in fiecare an", a declarat Erik Bogsch, director general al Gedeon Richter. "Cred ca in Romania vom inregistra o crestere mai rapida decat in Ungaria in ceea ce priveste dezvoltarea de noi produse",  a adaugat el. Bogsch a motivat decizia de a dezvolta un centru de cercetare in Romania prin nivelul inalt de calificare al personalului roman, care a beneficiat de un bun sistem educational in acest domeniu.
Gedeon Richter era prezenta, pana anul trecut, in Romania prin intermediul a doua companii: una care importa medicamentele produse de grup in Ungaria, cealalta - Armedica, ce desfasoara activitati de productie.
In 2003, grupul a fuzionat cele doua companii, operatiune din care a rezultat Gedeon Richter Romania SA. In prezent, grupul Richter detine 98,46% din actiunile Gedeon Richter Romania SA. Restul actionarilor sunt persoane fizice.
Achizitia de la Targu Mures a fost prima capacitate de productie achizitionata de Gedeon Richter in Europa de Est, pe criterii de proximitate geografica si potential al pietei romanesti.
Au urmat fabrici in Polonia, Rusia si Ucraina. Cea de la Targu Mures insa este singura, in afara granitelor Ungariei, care desfasoara activitati de cercetare si dezvoltare. Cheltuielile cu cercetarea si dezvoltarea nu reprezinta insa mai mult de 5% din costurile totale ale companiei romanesti, sustine Erik Bogsch.
In prezent, mai putin de 5% din productia totala a grupului farmaceutic provine din fabrica din Romania.
Potrivit directorului general al Gedeon Richter, grupul nu isi va recupera investitia din Romania in mai putin de zece ani, tinand cont si de faptul ca tot profitul este reinvestit.
"Gedeon Richter Romania nu plateste dividende iar situatia nu se va schimba in urmatorii 3-5 ani", sustine Erik Bogsch.
Gedeon Richter Romania detinea la sfarsitul anului trecut o cota peste 2% din piata romaneasca de medicamente (GSK - liderul pietei - detine 11,6%, Novartis 7%, iar Pfizer 6%), ceea ce o plaseaza intre primii 15 jucatori de pe piata.
Conform companiei de cercetare de piata Cegedim Romania, Gedeon Richter Romania are in prezent o cota de piata de 2,1%, cu vanzari anuale de peste 16 milioane de euro.
Piata farmaceutica romaneasca este estimata la circa 600 de milioane de euro. Cel mai bine vandut produs din portofoliul Gedeon Richter Romania este medicamentul Zeplan, care reprezinta 30% din vanzari.
Gedeon Richter Romania are un capital social de 538 miliarde lei. Anul acesta va avea loc o majorare a capitalului social, la peste 600 miliarde lei. ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO