Companii

Producatorul Tymbark a cumparat al IV-lea jucator de pe piata pastelor

20.11.2007, 20:08 51

Grupul polonez Maspex, care produce in Romania sucurile Tymbark si produsele instant La Festa, intra pe piata locala a pastelor prin achizitia unui pachet de 80% din actiunile producatorului oradean Arnos, al patrulea jucator din piata.
Cele doua parti implicate nu au dorit sa comunice valoarea tranzactiei, insa potrivit unor surse din piata, tranzactia se ridica la aproximativ 6-7 mil. euro.
Maspex este lider pe piata pastelor din Polonia, pe care activeaza cu brandul Lubella. Pe plan local, divizia de paste a grupului va detine controlul Arnos care detine o cota de circa 10% din piata. Potrivit datelor producatorului oradean, grupul va pastra brandul de paste Arnos.
Arnos Oradea a fost infiintata in 1992 de doi investitori locali, Arpad si Janos Gere. Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 3,1 milioane de euro, in crestere cu 47% fata de rezultatele obtinute in 2005, de 2,1 mil. euro. Pentru finele acestui an, reprezentantii companiei estimeaza o crestere de 50% a vanzarilor si o cifra de afaceri de 5,5 mil. euro, in ciuda faptului ca in primele trei luni ale acestui an rezultatele financiare ale producatorului s-au aflat sub asteptarile initiale.
Arnos detine o prezenta puternica in Transilvania, cu o cota de piata estimata la circa 20%, la nivel national avand o cota valorica de 9,4% si 6,18% in volum pe piata de paste fainoase in perioada iunie-iulie 2007, potrivit companiei de cercetare AC Nielsen citata de companie. Arnos, care detine in prezent pozitia a 4-a pe piata in urma Pambac, Baneasa si Pangram, avea la sfarsitul anului trecut aproximativ 100 de angajati.
"Am cautat un investitor care sa fie interesat de dezvoltarea afacerii noastre, pentru ca acest lucru este cel mai important pentru noi. Colaborarea cu grupul Maspex ne va permite sa intarim pozitia marcii Arnos pe piata romaneasca", a declarat Gere Arpad, presedintele Consiliului de Administratie al companiei Arnos.
Proprietarii companiei au purtat discutii cu mai multi jucatori din afara tarii, iar la final au decis vanzarea unui pachet de 80% din actiuni catre Maspex.
Conform studiilor citate de Tymbark Maspex Romania, piata locala de paste fainoase se ridica in prezent la un nivel de 3 kg pe an pe cap de locuitor, avand un trend crescator. Producatorii locali domina piata si detin cumulat o cota de 96%. "Suntem interesati de dezvoltarea acestei afaceri, deoarece consideram ca piata pastelor fainoase din Romania are perspective si merita investit in ea", a declarat Krzysztof Grabowski, presedintele Tymbark Maspex Romania. Compania a analizat timp de aproximativ doi ani posibilitatea de a-si aduce divizia de paste in Romania, potrivit declaratiilor anterioare ale lui Grabowski pentru ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO