Companii

Producatorul de conserve Leader, afaceri de 16,3 mil. euro

13.11.2007, 14:54 202

Leader International, unul dintre principalii producatori de conserve din legume si fructe, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 54 mil. lei (16,3 mil. euro), in crestere cu 30% fata de anul precedent, cand inregistra rezultate financiare de 12,4 mil. de euro.
"In primele noua luni ale acestui an Leader a inregistrat o cifra de afaceri de 41 mil. lei (12,4 mil. euro), in crestere cu 20% fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea fiind determinata in primul rand in tehnologie si infrastructura", a declarat Luminita Vlad, director general al Leader International.
Compania a derulat anul acesta investitii in valoare de opt milioane de euro, prima parte a acestor investitii, realizata cu ajutorul unui proiect Sapard in valoare de 4 milioane de euro, fiind finalizata in luna septembrie. Investitiile au fost directionate in principal catre cresterea capacitatii de productie si achizitia unor linii noi de procesare pentru legume, care vor ajuta la marirea fluxului de productie al companiei.
"In 2008 vor fi continuate investitiile incepute inca din 2006, respectiv in retehnologizarea fabricii din Caracal, atat pe partea de productie conserve cat si investitia noua in linia de congelare legume-fructe", a spus directorul general al companiei.
In ceea ce priveste insa productia realizata, Vlad a declarat ca in prezent Leader se afla la un nivel de 80% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2006 si la doar 60% din prognozele facute la inceputul anului.
Potrivit reprezentantilor companiei, aceasta scadere a productiei a fost cauzata de seceta, materia prima obtinuta in acest an fiind la jumatate fata de productia anului trecut. Aceasta a determinat o crestere a importurilor de materie prima si implicit a preturilor cu care sunt comercializate produsele finite.
"Pe grupe de produse, preturile au fost majorate incepand cu 1 august cu marje cuprinse intre 10 si 15%, crestere determinata in primul rand de catre cresterea costurilor cu materia prima. Pentru moment preturile s-au stabilizat la acest nivel, dar este foarte probabil ca la sfarsitul sau inceputul anului 2008 acestea sa fie majorate in medie cu aceleasi procente", a explicat Vlad.
Leader International comercializeaza in prezent aproximativ 30% din totalul productiei prin intermediul lanturilor Carrefour Romania, Kaufland, Real Hipermarket, Auchan, G-market, PIC, cea mai mare parte a distributiei realizandu-se pe canale traditionale.
Leader International detine actiuni in cadrul companiilor Berser (sere in cartierul Berceni, Bucuresti ), Ostrovit (vii si livezi in Ostrov, Constanta) si Leoser (sere in Popesti Leordeni), companie detinuta de Gigi Becali.
Compania mai detine o fabrica de conserve din legume si fructe la Caracal, doua ferme de legume in Targu Magurele si Craiova si 13,5 hectare in zona Pipera, in apropiere de Bucuresti, obtinute prin intermediul unui contract de asociere cu RAPPS Pipera.
Potrivit Monitorului Oficial, actionarul majoritar al companiei Leader International este Horia Culcescu, cu 99,1% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO