Companii

Producatorii de lacuri si vopsele au in derulare investitii de peste 40 mil. euro

Producatorii de lacuri si vopsele au in derulare investitii de peste 40 mil. euro

Click pentru imaginea intreaga

13.02.2007, 17:19 50

Producatorii de lacuri si vopsele au in derulare investitii de peste 40 de milioane de euro pentru majorarea capacitatilor de productie si depozitare si in noi produse pentru a putea acoperi cererea de pe piata.
Astfel, Kober, unul dintre primii doi jucatori de pe piata, intentioneaza sa dezvolte la Savinesti una dintre cele mai mari capacitati de productie din industria de lacuri si vopsele din Romania, cu o productie anuala de peste 120.000 de tone pe an, in care va investi circa 12-15 mil. euro. "Lucrarile pentru noile capacitati de productie au fost incepute anul trecut si apreciem ca vom investi in acest an circa 12 - 15 milioane de euro in finalizarea acestei investitii", spune Stefan Barna, directorul de strategie al companiei Kober.
In plus, compania Fabryo, care detine marca Savana, deruleaza in prezent un proiect mai amplu de constructie a unei fabricii de vopsele, valoarea totala a investitiei fiind estimata la 15 mil. euro.
Un alt producator care va investi in diversificarea portofoliului este Dufa Deutek, care va ajunge la sfarsitul acestui an la investitii de circa 4 mil. euro. Compania va extinde produsele destinate consumatorului profesionist cu sisteme de acoperiri decorative mai performante si cu caracteristici functionale imbunatatite. De asemenea, va investi si in segmentul decoratiunilor speciale pentru pereti de tipul stucco venetian sau efecte in relief, potrivit reprezentantilor Dufa Deutek. Vanzarile de decoratiuni speciale au crescut in ultimii ani, odata cu maturizarea pietei de lacuri si vopsele si cu cresterea cererii pe acest segment. Astfel, tot mai multi producatori de profil au decis sa investeasca in astfel de produse.
Dufa Deutek a investit anul trecut peste 3 mil. euro, iar principalele proiecte au fost cele de crestere a capacitatii de productie si de depozitare, dar si de promovare a portofoliilor comercializate.
O decizie strategica a fost luata si de catre producatorul de lacuri si vopsele Policolor Bucuresti, care va reloca o parte din capacitatile de productie din Bucuresti la fabrica Orgachim pe care o detine in Bulgaria, urmand ca in Romania sa ramana doar produsele premium.
Piata de lacuri si vopsele va ajunge in urmatorii patru ani la circa 300 mil. euro, cu un nivel anual de crestere de circa 15%, impinsa de cresterea numarului de locuinte noi, precum si de intensificarea ritmului de renovare a caselor.
"Piata va ajunge anul acesta la un volum de circa 180 - 200 de milioane de euro, in crestere cu circa 15%, ritm care se va mentine constant in urmatorii trei-patru ani, datorita dezvoltarii pietei constructiilor", spune Barna de la Kober.
Consumul de lacuri si vopsele se afla inca la un nivel scazut in comparatie cu tari precum Polonia sau Cehia, de unde si potentialul imens de crestere, precum si cererea tot mai ridicata de renovare a locuintelor vechi si explozia pe care o vor inregistra proiectele noi rezidentiale in urmatorii ani.
"Piata va mentine ritmul de crestere din anii trecuti, sustinuta de dezvoltarea segmentului de constructii, segmentul cu cea mai semnificativa crestere economica din Romania", spune Marga Alexe, director de marketing al Fabryo Corporation.
Piata romaneasca a vopselelor este dominata de patru mari producatori: Kober, afacere pornita de la zero de Aurel Kober, Policolor, detinut de trei fonduri de investitii, Dufa Deutek, companie achizitionata in 2005 de fondul de investitii Advent, si Fabryo Corporation, afacere infiintata de Daniel Guzu, in care fondul de investitii Oresa Ventures detine 49% din actiuni.
"Piata de lacuri si vopsele a crescut anul trecut pe masura cresterii activitatii segmentului de constructii. Consideram ca cele mai mari cresteri au fost inregistrate de tencuielile decorative, de vopselele lavabile si de lacurile pentru lemn", afirma Barna. Piata vopselelor a crescut in 2006 cu circa 15% fata de anul 2005, ajungand la un volum de circa 160 - 180 mil. euro.
"Estimam ca piata de acoperiri decorative va creste cu aproximativ 20% in 2007 si va ajunge la o valoare de aproximativ 140 de milioane de euro, exprimata ca valoare neta a vanzarilor producatorilor si importatorilor", spune Gabriel Enache, directorul de marketing al Dufa Deutek.
Investitiile in piata de lacuri si vopsele s-au intensificat incepand cu anul 2000, odata cu redresarea sectorului industrial de vopsele, cand s-a inregistrat, pentru prima data, o crestere de circa 5-10% a productiei nationale de vopsele, crestere datorata in principal revigorarii sectorului de constructii, potrivit jucatorilor de profil. Trendul de crestere de circa 10% s-a mentinut si in anii urmatori.
Dezvoltarea pietei de lacuri si vopsele i-a determinat pe jucatorii de pe piata sa investeasca in extinderea portofoliului de produse. Astfel, Fabryo Corporation a incheiat in 2006 un parteneriat pe termen lung cu DuPont pentru furnizarea de materie prima si suport in cercetare, primul parteneriat de acest gen incheiat de DuPont in regiune. In urma acestui parteneriat, Fabryo a lansat anul trecut vopseaua superlavabila Savana cu Teflon, Savana lac pentru lemn cu Teflon si Savana email alchidic cu Teflon. Mai mult, compania Policolor a anuntat ca va mari anul acesta capacitatile de productie din Romania cu circa 40% si ca va investi in dezvoltarea segmentului de produse premium.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO