Companii

Producatorii de ciment anunta ca urmeaza primul an de scadere a cererii, dupa zece ani de crestere puternica

Producatorii de ciment anunta ca urmeaza primul an de scadere a cererii, dupa zece ani de crestere puternica
18.01.2009, 18:15 19

Piata cimentului, care a depasit anul trecut 1 mld. euro, va inregistra in 2009 primul an de scadere a cererii, din cauza reducerii puternice a investitiilor imobiliare pe fondul crizei financiare internationale.

Principalii jucatori nu au avansat o estimare exacta a evolutiei consumului de ciment, insa in mod cert cresterile de 20-30% din ultimii ani nu se vor regasi si in 2009.
"Anul acesta vom asista la o stagnare sau chiar la o usoara scadere a pietei de ciment. Lipsa lichiditatilor si accesul dificil la produsele de finantare vor avea un impact important asupra consumului", spune Mihai Rohan, presedintele si directorul general al Carpatcement Holding. 
Tendinta de scadere a consumului este sustinuta si de reprezentantii Holcim. "Este foarte posibil ca in 2009 piata de ciment sa inregistreze o scadere in comparatie cu anul trecut. Consideram ca nivelul cererii pe acest segment va fi influentat in cea mai mare masura de implementarea proiectelor de infrastructura", afirma Markus Wirth, directorul general al Holcim Romania.
Chiar daca in ultimul trimestru investitiile imobiliare au scazut puternic, producatorii de ciment au inregistrat in continuare cresteri datorita proiectelor din segmentul non-rezidential (hale industriale si spatii logistice), insa sub nivelul din primele noua luni. "Vanzarile de ciment au crescut cu circa 6% in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. Acestea au fost influentate de o cerere semnificativa pe piata constructiilor, in special in segmentul non-rezidential", spune Wirth. Tendinta de crestere este sustinuta si de Carpatcement Holding, care a realizat in ultimul trimestru un ritm al vanzarilor conform estimarilor comunicate la inceputul anului, care prevedeau o crestere de 5% din cauza limitarilor de productie.
"Avand in vedere limitarile impuse de capacitatile de productie, am fost nevoiti in cateva randuri sa restrictionam livrarile de la anumite fabrici", explica Rohan. Principala resursa de dezvoltare a pietei de ciment vor fi lucrarile de infrastructura si cele industriale, avand in vedere ca piata rezidentiala este in prezent blocata. "Dezvoltarea infrastructurii ar putea deveni pilonul principal de crestere al industriei constructiilor. Deblocarea proiectelor de infrastructura poate fi un lucru foarte bun pentru industria constructiilor si ar putea oferi multe locuri de munca", considera Wirth.
Chiar daca consumul de ciment se va reduce, producatorii vor continua proiectele de investitii incepute in anii trecuti. Astfel, Holcim va investi circa 33 mil. euro in ciment, betoane si agregate. Compania va continua investitiile in cadrul depozitului si centrului de comenzi din Campulung, precum si terminalul de ciment din Bucuresti.
"In anul 2009 vom continua sa investim in capacitatile noastre de productie pentru a mentine productivitatea acestora. Consecintele crizei financiare in anul urmator pentru piata de constructii din Romania inca nu pot fi definite, de aceea nu putem lua decizii in ceea ce priveste demararea de noi investitii de anvergura", explica Wirth.
In aceeasi politica se incadreaza si Carpatcement Holding, care va monitoriza atent costurile si are in derulare un program de reducere a cheltuielilor.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO