Companii

Primăvara fierbinte dă peste cap calculele fermierilor: trei săptămâni de foc aduc sub risc grâul, orzul şi rapiţa

Primăvara fierbinte dă peste cap calculele fermierilor:...

Autor: Gabriel Razi

19.05.2013, 12:03 762

Primăvara cu temperaturi anormal de ridicate şi fără precipitaţii importante pune sub risc întreaga recoltă de toamnă, adică grâul, orzul şi rapiţa, producţii de 1,5 miliarde de euro, după ce până la sfârşitul lunii aprilie toate proiecţiile arătau producţii cu până la 25% mai mari faţă de anul trecut. Miza unei producţii bogate de cereale este vitală pentru creşterea economică în condiţiile în care agricultura s-a dovedit a fi în ultimii ani unul dintre cele mai dinamice sectoare din economie.

Fermierii vorbesc acum despre corecţii negative, niveluri de umiditate în sol apropiate de zero şi chiar de situaţii de criză în condiţiile în care ploile vor ocoli în următoarele săptămâni marile zone de producţie agricolă. În urmă cu o lună producţia totală de cereale a României era estimată la 16 milioane de tone, cu 40% peste rezultatele din 2012, un an mai slab.

„Acum o lună de zile aş fi zis că fac cinci tone de grâu la hectar (adică aproape dublu faţă de media naţională - n.red.), iar acum este pericol să nu se facă nimic. Într-o singură săptămână producţia estimată s-a redus cu 30%. Până la 1 mai recolta arăta magnific, dar acum rezerva de apă în sol este minimă“, spune Gheorghe Lămureanu, administrator al Agro Terra Import Export din Constanţa, companie care exploatează 1.200 de hectare de teren arabil.

Semnele de întrebare privind recoltele de primăvară sunt primele semnale negative din piaţa agricolă de la începutul anului după ce rapoartele agrometeorologice au arătat că plantele au trecut bine peste iarnă şi că până la începutul lunii mai se aflau în linie dreaptă pentru recoltă.

Un raport din aprilie al Comisiei Euro­pene nota ca temperaturile ridicate din primăvară şi iarna blândă au determinat o creştere prematură a grâului, orzului sau rapiţei. De la 1 martie până la 15 aprilie cele mai însemnate ploi au căzut în nord-vest unde precipitaţiile au depăşit 100 mm/metru pătrat, această zonă fiind urmată de est (50-100 mm/metru pătrat) şi sud-est (20-50 mm/metru pătrat).

O lună mai târziu, dezvoltarea plantelor a permis trasarea primelor estimări de producţie care au indicat o recoltă totală de 6 milioane de tone de grâu, 1 milion de tone de orz şi alte 360.000 de tone de rapiţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO