Companii

Prima radiografie a pieţei de energie verde din România: cum arată domeniul de 9,5 miliarde de euro din care toţi vor o felie?

Sursa foto: 123rf

Sursa foto: 123rf

Autor: Roxana Petrescu

03.10.2023, 00:07 1002

Cea mai mare parte a companiilor active în domeniul energiei regenerabile sunt din zona de operare, mentenanţă şi asset management, la polul opus, cel mai slab reprezentat sector şi una dintre vulnerabilităţile majore, nu doar în România, ci la nivel european, fiind partea de producţie.

În total, 633 de companii compun universul verde din România, cu venituri de 9,5 miliarde de euro anul trecut şi un profit net cumulat de 2 miliarde de euro. La finalul lui 2022, peste 14.500 de oameni lucrau direct în energia verde din România.

„Cu un total de 422 de companii sau aproape 66,7% din total, sectorul de operare, mentenanţă şi asset management era cel mai mare la nivel naţional. Partea de construcţie, inginerie şi project management era la o distanţă mare, cu un total de 203 companii, adică 32,1% din total. Producţia, cel de-al treila mare segment, era la o distanţă şi mai mare, cu numai 8 companii şi o pondere modestă de 1,3% din peisajul regenerabil din România“, se arată într-un studiu realizat de SeeNext, platformă de date şi informaţii axată pe Europa de Est.

Tot aici se mai precizează că este vizibilă preferinţa pentru importuri, dar că ţinând cont de contextul actual lucrurile ar putea să se schimbe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO