Companii

Preluarea Rompetrol de KazMunaiGaz a adus Kazahstanul in top trei al tarilor cu care avem deficit comercial

Preluarea Rompetrol de KazMunaiGaz a adus Kazahstanul in top trei al tarilor cu care avem deficit comercial

Click pentru imaginea intreaga

07.07.2008, 19:45 43

Deficitul comercial al Romaniei in primul trimestru din acest an a avut o evolutie considerata de analisti pozitiva, data fiind cresterea mai accelerata a exporturilor fata de importuri. Cu o pondere in PIB descrescatoare - pana la 20,6% in primul trimestru din 2008 - si cu un ritm de crestere mult mai redus fata de anul trecut datorat si deprecierii leului, deficitul comercial este asteptat sa se stabilizeze in acest an.
Germania, Rusia si Kazahstan au inregistrat deficit comercial in proportie de 43% din totalul de 4,8 miliarde de euro inregistrat de Romania pe primul trimestru al anului 2008, deficit in crestere cu 11% fata de aceeasi perioada a anului 2007, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS) in Buletinul Statistic de Comert International.
"In ce priveste deficitul major cu Rusia si Kazahstanul, nu cred ca Romania are o solutie, caci Rusia este unicul furnizor de gaze, iar Kazahstanul exporta la noi titei brut dupa preluarea Rompetrolului. Titeiul este prelucrat la Midia si exportat ulterior sub forma de alte produse, mai greu de identificat in structura exporturilor. Deci chiar daca aparent deficitul cu Kazahstanul are o pondere mare, materiile prime importate sunt exportate ulterior, iar acest rulaj prin Romania genereaza venituri la bugetul statului prin plata taxelor", explica Valentin Brebenel, consilier in cadrul Departamentului de Comert Exterior.
Stefan Imre, secretar de stat al Ministerului Comertului, a declarat: "Importurile de gaz si petrol au crescut, dar trebuie sa ne intrebam daca s-a marit cantitatea sau pretul.
Cantitatea nu a inregistrat cresteri mari, poate doar pe timp de iarna, dar pretul a crescut considerabil, ceea ce ridica valoarea importurilor la acest tip de materii prime".
In primul trimestru din 2008, Germania a exportat in Romania mai mult cu 842 de milioane de euro decat a importat, fiind pe primul loc in topul tarilor ce cauzeaza deficit comercial. "Autoturismele si alte vehicule pentru transportul persoanelor sunt principalele produse nemtesti care intereseaza pe investitorii din Romania sau pe consumatori. Asta nu putem sti exact, daca romanii importa masini si echipamente tehnologice pentru productie sau pentru uz personal, daca ele creeaza valoare adaugata sau nu.
Pentru a reduce deficitul, trebuie sa mizam pe cresterea exporturilor in Germania, caci importurile nu pot fi restrictionate pe piata libera a UE. Exista in strategia nationala a exporturilor programe de sustinere a exporturilor in Germania. Guvernul ofera finantare firmelor pentru participarea la targuri si expozitii in Germania", declara pentru ZF consilierul Valentin Brebenel. Cu toate acestea, deficitul comercial al Romaniei cu Germania a crescut cu 19% in primele trei luni ale acestui an.
Topul cresterilor deficitului comercial il conduce "new entry"-ul Kazahstan, care a generat un deficit comercial Romaniei in crestere cu 150%. Slovenia, China si Polonia sunt urmatoarele tari care de anul trecut si pana in aprilie 2008 au crescut considerabil exporturile in Romania. Sau mai bine spus, Romania a majorat considerabil importurile din aceste state. Dar ce importa Romania?
Echipamentele electrice detin cea mai mare pondere de 24% din volumul total al importurilor, acestea crescand cu 6% la valorile exprimate in euro.
Importurile de mijloace si materiale de transport au crescut cu 21% la valorile exprimate in euro, ajungand la inceputul acestui an sa detina o pondere de 14,3% din total importuri. Cea mai mare greutate in aceasta categorie o are sectiunea "Automobile, tractoare si alte vehicule terestre" - 13,7% din total importuri.
Pe locul trei in structura importurilor de pe primul trimestru se claseaza produsele chimice si mase plastice, cu o pondere de 13,8%. Importurile de produse chimice au crescut cu 18,7% la valorile exprimate in euro, cu o pondere de 8% in totalul importurilor. Importurile de produse minerale au fost mai mari cu 26% fata de primul trimestru al anului 2007, iar din aceasta categorie, combustibilii si uleiurile minerale detin o pondere de 12% din total importuri.
Metalele au inregistrat o crestere de 7,6% la valorile exprimate in euro, detinand o pondere de 10,6% din total importuri.
Textilele au o pondere de 6,6% din importuri, inregistrand o scadere de 1% la valorile exprimate in euro, iar produsele agroalimentare cantaresc 4% din total importuri.
"Ne preocupa deficitul comercial, dar nu-l consideram un motiv de criza. Unul din motive este natura acestui deficit, caci sunt importate mai mult materii prime pentru dezvoltare si obiecte industriale, care pe viitor vor crea valoare si vor accelera exporturile. Ne preocupa mai mult daca erau bunuri de consum, insa textilele si produsele agroalimentare au o pondere relativ redusa", precizeaza Valentin Brebenel.
Valoarea importurilor in primele trei luni ale acestui an a fost de 12,9 miliarde de euro, mai mult cu 12% comparativ cu primul trimestru din 2007.
Importurile provenite din Uniunea Europeana au crescut cu 10% la valorile exprimate in euro, avand o pondere de 70% in total importuri. Top cinci al tarilor partenere la import pe primul trimestru din 2008 a fost: Germania (16,8% din total importuri), Italia (11,6%), Ungaria (6,7%), Rusia (6,4%) si Franta (6,3%). Conform datelor publicate de ONU in "Unctad Handbook of Statistics", dupa integrarea in UE, Romania a avut un ritm de crestere a importurilor mult mai rapid decat ritmul pe care l-au inregistrat alte tari in anul aderarii la UE. Ritmul de crestere al Romaniei privind importurilor a fost de patru ori mai mare decat al Sloveniei in anul aderarii la UE, de doua ori mai mare decat al Slovaciei, de sase ori mai mare decat al Lituaniei, de noua ori mai mare decat al Estoniei. Acest lucru dovedeste inclinatia romanului spre consum de indata ce taxele vamale nu au mai reprezentat o bariera.
"Faptul ca Romania a importat in 2007 cu mult mai mult decat statele aderate la UE in 2004 (fata de anul precedent, n. red.) dovedeste puterea de cumparare si capitalul ce exista in Romania. Nu stim daca e bine sau rau, dar cert este ca importurile din spatiul comunitar sunt un indicator si al gradului de avutie din Romania. Exista insa diferenta ca Romania a aderat in ianuarie, iar celelalte state au aderat in luna mai a anului 2004, ceea ce ar mai reduce din decalaj", au spus oficialii Departamentului pentru Comert Exterior.
Valoarea exporturilor in primele trei luni din acest an a fost de aproape 8 miliarde de euro, cu 14% mai mult decat in primul trimestru din 2007. Exporturile catre UE au crescut cu 11% la valorile exprimate in euro, avand o pondere de 71% din total. Tarile partenere la export situate pe primele 5 locuri au fost: Germania (16,5% din total exporturi), Italia (16,3%), Turcia (7,9%), Franta (7,7%) si Ungaria (5,3%).
"Exporturile intra-UE au crescut in primul trimestru cu 11,13%, dar rata de crestere a exporturilor per total e mai mare cu 3 puncte procentuale. In Uniunea Europeana, cele mai dezvoltate tari, Germania si Franta, au probleme economice. Astfel a scazut puterea de absorbtie, de unde tendinta Romaniei sa exporte si in alte state. De pilda, exporturile in Ucraina aproape s-au dublat", explica consilierul Brebenel din cadrul Ministerului Comertului.
Echipamentele electrice, reprezentand 22,5% din totalul exporturilor pe primul trimestru, au inregistrat cea mai mare crestere - de 20,5%, comparativ cu perioada corespunzatoare a anului 2007.
Pe locul doi ca pondere in total exporturi, se claseaza industria textila si a pielariei, cu un procent de 16,7% si o valoare de 1,3 miliarde de euro la sfarsitul primului trimestru.
Exporturile de textile si incaltaminte au fost cu 5,2% mai reduse in primul trimestru din 2008 fata de primul trimestru din 2007, la valorile exprimate in euro.
"O pondere importanta in exporturi o reprezinta textilele, insa acestea sunt exportate prin intermediul unor afaceri de prelucrare in lohn. Trebuie ca in Romania sa fie incurajata crearea de branduri proprii, pentru a nu fi amenintati de eventuala plecare a companiilor mari de textile, odata cu scumpirea fortei de munca", apreciaza Valentin Brebenel.
Prelucrarea in lohn consta intr-o afacere internationala dintre doua companii din tari diferite, in care una executa lucrari la comanda si cealalta preia produsul finit pentru a-l vinde.
Exporturile de metale comune si articole din acestea, pe locul trei ca pondere in total exporturi, au inregistrat o crestere de 4% la valorile exprimate in euro. Fonta, fierul, otelul si produsele obtinute din acestea reprezinta aproximativ 70% din aceasta sectiune si 12,3% din total exporturi.
Mijloacele de transport se claseaza pe locul patru, cu 11,9% in total exporturi. In cadrul acestei sectiuni, automobilele reprezinta 9% din total exporturi. "Acest lucru dovedeste ca investitiile strainilor incep sa se aseze, si de la an la an, in structura exporturilor Romaniei se va simti activitatea producatorilor de echipamente electrice si de vehicule", au precizat oficialii Ministerului Comertului.
Produsele chimice si produsele agroalimentare sunt codase in structura exporturilor, cu o pondere de 9%, respectiv 4%.
"In orice caz, rata importurilor e mai mica decat rata exporturilor, ceea ce ne indica o reducere a deficitului comercial pe viitor. Exporturile au crescut, insa nu razbesc in fata importurilor, caci a crescut si puterea de cumparare in Romania", spun oficialii Ministerului Comertului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO