Companii

Preluarea Alprom, aprobata de actionari

19.03.2003, 00:00 41

Producatorul de aluminiu Alro Slatina va deveni actionarul majoritar al celeilate mari societati de profil din Romania - Alprom Slatina. Achizitia, de fapt o simplificare a structurii actionariatului celor doua companii, va fi facuta prin preluarea contractului de privatizare al Alprom Slatina de la consortiul format din societatile Marco International - Marco Aquisitions - Conef Bucuresti.
Consortiul este, de fapt, si actionar majoritar al Alro, cu o participatie de aproximativ 78%.
Achizitia va avea loc dupa ce, in urma cu doua zile, actionarii Alro au aprobat prelurea cu titlu gratuit a contractului de privatizare.
Conef, companie de comert romaneasca, este detinuta in proportie de peste 90% de Marco Aquisitions, divizia de investitii a Marco International, din 1999.
Consortiul Conef - Marco a a cumparat pachetul majoritar de actiuni (69,92%) al Alprom la sfarsitul anului trecut. De asemenea, Conef si Marco Aquisition detin direct inca 17,1% din companie.
Preluarea Alprom de catre Alro va simplifica structura actionariatului celor doua companii. Astfel, Marco International va ramane actionar majoritar numai la Alro, care la randul sau va detine Alprom.
Achizitia Alprom de catre Alro ar putea fi primul pas catre fuziunea celor doua companii.
Fuziunea va crea o companie cu o cifra de afaceri de aproape 400 de milioane de dolari si este o etapa din planul crearii unui grup integrat de aluminiu al carei actionar majoritar sa fie Marco International.
Alro si Alprom au inregistrat anul trecut rezultate financiare mult mai slabe comparativ cu 2001 datorita conditiilor proaste de pe piata internationala, care au dus pretul tonei de aluminiu la minimul istoric.
Alro Slatina a inregistrat anul trecut un profit net de 842,3 miliarde lei, in scadere cu 41% fata de rezultatul obtinut in 2001, cand a raportat un profit net de 1.428 de miliarde de lei.
Potrivit unui comunicat al Alro transmis Bursei de Valori Bucuresti, veniturile companiei s-au ridicat in 2002 la 10.553 de miliarde lei. Producatorul de aluminiu a realizat o cifra de afaceri de 10.348 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 1.700 de miliarde lei.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO