Companii

Pregătiri pentru vacanţa de vară: Românii au pus deoparte între 400 şi 5.000 de euro pentru concedii în Bulgaria, Grecia şi Turcia

Aproape 380.000 de români merg în vacanţă în Grecia, destinaţie aflată în topul celor alese de români. Problemele din Atena şi Salonic au dus la scăderea numărului românilor care au vizitat Grecia cu 15% în 2010.

Autor: Mirabela Tiron

19.03.2012, 00:06 667

Ofertele de vacanţă ale agenţiilor pre­zen­te la târgul de turism de la Rom­expo au atras un public destul de variat, de la pensionari cu bugete de 400-500 de euro pentru diferite circuite la funcţionari publici, medici stomatologi sau in­gineri dispuşi să plătească între 2.000 de euro şi 5.000 de euro pentru o vacanţă cu familia. Grecia, Bul­garia, Spania şi Turcia sunt din nou la mare căutare. Faţă de anul trecut însă, vacanţa în Turcia este ceva mai scumpă, hotelierii majorând tarifele odată cu mişcările sociale din Grecia, ţară cu care turcii sunt la mare concurenţă pentru atragerea turiştilor.

"Caut pentru vacanţa de vară un circuit în Sicilia care să mă coste între 400 şi 500 de euro. Anul trecut am fost în Elveţia şi în ţările nordice, în ultimii ani merg mereu în vacanţă în altă ţară", spune pen­sio­nara Vula Berechestea, 78 de ani, prezentă la târgul de turism care a avut loc în perioada 15-18 martie la Romexpo. Pe o suprafaţă de 15.000 de metri pătraţi s-au reunit 200 de expozanţi din turism. Organizatorii evenimentului nu aveau ieri o statistică a numărului de vizitatori la târg.

Dacă pensionarii cu economii sunt mai atraşi de cir­cuite, cea mai mare parte a vizitatorilor la târg au căutat oferte în Bulgaria, Grecia, Turcia, Spania sau chiar în Malta şi Portugalia, după cum susţin ope­ra­torii din turism.

Preţurile variază de la o vacanţă la alta în funcţie de destinaţie, de perioadă (în vârful de sezon - iunie şi iulie - sunt cele mai mari tarife), tipul de hotel şi mijlocul de transport.

Turcia, din nou în topul preferinţelor

George T., 33, de ani, angajat în cadrul Minis­te­rului Afacerilor Interne (MAI), prezent la târg cu soţia şi copilul, afirmă că vrea să găsească o ofertă în Antalya care să se încadreze în bugetul de 1.000 de euro. Destinaţiile din Turcia sunt în topul prefe­rin­ţelor românilor, chiar dacă odată cu apariţia mişcărilor sociale în Grecia, ţară cu care concurează Turcia în turism, hotelierii au majorat tarifele la cazare. Anul trecut aproape o jumătate de milion de români au ales să îşi petreacă vacanţa în această ţară.

Andreea, 40 de ani, medic stomatolog, este dis­pusă să aloce o sumă mai mare pentru o vacanţă în Turcia, respectiv 2.000 de euro. "Mă interesează seju­ru­rile all-inclusive într-o staţiune turcească", preci­zează ea.

Tarifele pentru o vacanţă de o săptămână în Turcia cu zbor inclus, taxe de aeroport şi cazare se apropie de 1.000 de euro în vârf de sezon.

De exemplu, o vacanţă de şapte zile în Kemer (Turcia) costă aproape 1.000 de euro în iulie. În acest tarif este inclus biletul de avion, dar şi cazarea la un hotel de cinci stele. Mai mult, la un hotel de cinci stele preţul poate depăşi chiar şi 5.000 de euro de familie (2 adulţi). De exemplu, un sejur cu bilet de avion inclus şi cazare la hotelul Adam & Eve din Belek costă 5.420 de euro la mijlocul lunii iulie, potrivit unei oferte a Prestige Tours, touroperatorul grupului Happy Tour. Agenţia are un parteneriat cu Tarom prin care efectuează zboruri charter în Antalya din Bucureşti, Satu Mare, Bacău, Cluj-Napoca şi Sibiu.

Hotelierii turci au mărit preţurile la cazare, afirmă reprezentanţi ai unor agenţii de turism. Un sejur cu bilet de avion inclus şi cazare la hotelul Adam &Eve din Belek (Turcia) costă 5.420 de euro la mijlocul lunii iulie.

Grecia şi Bulgaria, din nou la mare căutare

Cristian Pandel, proprietarul agenţiei de turism Christian Tour, susţine că cele mai multe solicitări vin pentru vacanţele în Grecia şi Bulgaria, unde preţurile sunt mai mici faţă de pachetele în Turcia şi Spania.

"Majoritatea românilor alocă în jur de 1.000 de euro pentru o vacanţă în familie (două persoane şi un copil, care de regulă dispune de gratuitate). Am cres­cut de la 14 la 16 numărul zborurilor charter spre Gre­cia", a declarat Cristian Pandel, proprietarul agen­ţiei de turism Christian Tour. Agenţia de turism a trimis anul trecut peste 100.000 de persoane în va­canţă, finalizând cu un rulaj de 30 de milioane de euro, potrivit lui Cristian Pan­del. Anul acesta agenţia va opera 20 de zboruri char­ter în străinătate şi 82 de cir­cuite cu autocarul. Cris­tian Pandel precizează că se aşteap­tă vândă cu 30% mai multe pachete în străină­tate.

În insulele greceşti - 700 de euro

Preţul unei vacanţe în insula Zakynthos (Grecia), care include transport cu avionul şi cazare la un hotel de cinci stele în regim all-inclusive este de 700 de euro în luna iulie. La acelaşi preţ se poate achiziţiona şi o va­canţă în insula Rhodos. Românii aleg să meargă în va­canţă cu autocarul sau cu avionul în insulele gre­ceşti Rhodos, Corfu, Zakyntos, Santorini, Kos şi Skyathos, potrivit datelor transmise de Asociaţia Na­ţio­nală a Agenţiilor de Turism (ANAT). Ultimele date arată că 380.000 de români au ales Grecia în 2010.

Agenţiile de turism vând pachete în Mallorca, Costa del Sol, Tenerife. Preţurile pentru un sejur de o săptămână oscilează între 500 şi 1.000 de euro de persoană.

Pe lângă staţiunile turceşti sau greceşti câteva mii de români aleg să meargă în Spania, care este din ce în ce mai populară în rândul turiştilor români, potrivit agenţiilor de turism. Operatorii vând pachete în Mallorca, Costa del Sol şi alte destinaţii.

Pentru Spania - 5.000 de euro

Un inginer care nu a dorit să îşi facă public numele spune că va merge cu familia în Spania în vacanţa de vară. "Bugetul pentru vacanţe este de 5.000 de euro. Merg în fiecare an în vacanţă în străinătate cu familia", susţine el, prezent la târgul de turism de la Romexpo.

Şi destinaţii precum Cipru şi Malta au început să atragă interesul românilor.

"Am avut o creştere cu 12% a cererii pentru vacanţe în Malta. Preţul unui sejur cu transport cu avionul şi cazare la cinci stele costă 600 de euro. Tarifele încep de la 300 de euro pentru ofertele cu cazare la trei stele", a declarat Mark Neville Farrugia, proprietarul agenţiei de turism Malta Travel. Compania vinde anual în jur de 4.500 de vacanţe în Malta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO