Companii

Portughezii care au cumparat River Plaza tintesc si alte investitii pe piata locala

Portughezii care au cumparat River Plaza tintesc si alte investitii pe piata locala

Centrul comercial River Plaza din Ramnicu-Valcea a fost inaugurat in luna noiembrie a anului trecut si are o suprafata inchiriabila de peste 12.000 de metri patrati

11.06.2007, 21:54 58

Sonae Sierra, compania portugheza care a achizitionat pentru 42 mil. euro centrul comercial River Plaza din Ramnicu-Valcea, isi propune sa fie intre primii trei jucatori de pe pietele imobiliare pe care activeaza, inclusiv in Romania.
Dezvoltarea segmentului comercial si a pietei imobiliare, in general, a fost principalul factor care a provocat intrarea pe piata locala a companiei portugheze Sonae Sierra, care are in portofoliu peste 40 de centre comerciale in intreaga lume.
"Strategia companiei Sonae Sierra este de a creste in tarile in care suntem prezenti, pentru a fi unul dintre principalii jucatori. Asta inseamna ca vom avea in viitor si alte proiecte in Romania. Suntem foarte focusati pe pietele din Portugalia, Spania, Italia, Germania, Grecia, Romania si Brazilia si ne-am putea extinde si in alte tari din Europa Centrala", a declarat Vitor Nogueira, business development manager Sonae Sierra, care apreciaza ca firma pe care o conduce este lider pe piata iberica de real estate.
Sonae Sierra a preluat la inceputul lunii mai a acestui an centrul comercial River Plaza din Ramnicu-Valcea, pentru care a platit 42 de milioane de euro familiilor Popescu si Bojan, care au dezvoltat mallul, tranzactie intermediata de compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Activ Consulting.
"Avem un plan global de investitii cu bugete stabilite pentru fiecare tara in care operam. Aceasta nu inseamna ca nu avem flexibilitatea de a analiza oportunitatile care nu sunt planificate, daca suntem de parere ca ar crea valoare companiei si actionarilor", a adaugat Nogueira.
River Plaza a fost inaugurat in luna noiembrie a anului trecut si are o suprafata inchiriabila de peste 12.000 de metri patrati, gazduind aproximativ 90 de magazine. Printre chiriasii mallului se numara un supermarket SPAR, un magazin Altex, lanturile vestimentare Leonardo, Kenvelo, Puma, sau fast-food-urile Pizza Hut si KFC.
"In momenul de fata analizam proprietatile, dar schimbarile planificate au in vedere in special sfera administrativa, unde avem experienta si abilitati deosebite", spune managerul Sonae Sierra.
Opt centre comerciale din portofoliul Sonae Sierra in Peninsula Iberica sunt detinute in co-proprietate cu divizia de investitii imobiliare a grupului ING, ING Real Estate, care tatoneaza in prezent piata locala.
"Din 1999, de cand ne-am inceput activitatea, am pastrat intotdeauna cel putin 50% din fiecare proiect pe care l-am dezvoltat si 100% in ceea ce priveste managementul proprietatii. Pe de alta parte, avem o strategie foarte puternica de parteneriate", a precizat Nogueira.
Dintre proiectele aflate in dezvoltare, doua centre comerciale din Portugalia sunt realizate prin asociere cu britanicii de la Miller Developments, care au cumparat centrul comercial Magnolia Center din Brasov, in timp ce la un alt centru comercial din Italia, americanii de la AIG, activi pe piata locala de birouri, detin o participatie de 40%.
"La Sonae Sierra avem o viziune pe termen lung asupra investitiilor deoarece pe langa administrarea proiectelor, intotdeauna le si pastram in proprietate. De obicei, spunem ca un centru comercial este stabil dupa trei Craciunuri", apreciaza reprezentantul companiei portugheze.
Activele totale ale companiei depasesc 3,6 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate pana la sfarsitul lunii martie a acestui an, compania fiind printre cele mai mari prezente pe piata imobiliara locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO