Companii

Pomponio, un concurent puternic pentru companiile de constructii listate

Pomponio, un concurent puternic pentru companiile de constructii listate

Click pentru imaginea intreaga

22.05.2008, 19:34 134

Compania de constructii Pomponio Alba-Iulia (PMN), care desfasoara in prezent o oferta publica de listare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), inregistreaza un indicator PER (pret raportat la profit pe actiune), pe baza rezultatelor neconsolidate raportate in aceasta saptamana de companie, aproape la jumatate comparativ cu media celor mai importanti emitenti autohtoni din domeniu listati pe Bursa.
Astfel, la pretul din oferta, de 3,25 lei/actiune, multiplul PER al Pomponio luand in calcul majorarea din oferta este de 12,4, comparativ cu nivelul de peste 22, media indicatorilor companiilor de constructii de pe Bursa.
Pe de alta parte, indicatorul P/S (pret raportat la vanzari) al constructorului din Alba-Iulia de 2, este semnificativ mai ridicat decat media companiilor similare listate la BVB, de 1,3.
Acest lucru este explicat si prin faptul ca marja neta de profit a Pomponio pe 2007, de 16,6%, o intrece de cateva ori pe cea a companiilor de constructii analizate si este comparabila mai degraba cu marjele de profit ale producatorilor de materiale de constructii de pe Bursa.
Indicatorii financiari nu sunt insa singurul aspect avut in vedere de investitori in luarea deciziei de investire. Contextul de piata joaca un rol foarte important, deoarece o conjunctura negativa poate aduce pierderi pe termen scurt investitorilor, asa cum s-a intamplat in oferta Teraplast.
Dintr-o analiza comparativa a multiplicatorilor Pomponio cu mediile la nivelul emitentilor cotati la Bursa pe structura de activitate din prezent a constructorului din Alba-Iulia, a rezultat ca acestia se tranzactioneaza la un indicator PER cu 87% mai ridicat decat cel inregistrat de Pomponio, insa multiplicatorul vanzarilor constructorului din Alba-Iulia depaseste cu 33% pe cel al companiilor analizate.
Fata de media la nivelul producatorilor de materiale de constructii de la BVB, Pomponio inregistreaza cu pretul din oferta un discount de 14% la nivelul multiplicatorului vanzarilor si de 77% in cazul indicatorului PER.
Trebuie precizat faptul ca peste jumatate din castigul realizat de Pomponio anul trecut provine din sconturile acordate companiei de furnizori, in valoare de 9,1 mil. lei (2,7 mil. euro), si care au fost inregistrate ca venituri pe partea financiara.
Pe partea din exploatare, compania si-a dublat profitul in 2007, acesta ajungand la 8,8 mil. lei (2,6 mil. euro), rezultatul fiind influentat pozitiv si de vanzarea unui teren care a adus companiei un castig de 0,5 mil. lei.
Per total, profitul Pomponio s-a majorat anul trecut de 4,5 ori, pana la 15,4 mil. lei (4,6 mil. euro), pe fondul unor afaceri aproape duble, de 92,7 mil. lei (27,7 mil. euro). Ponderea cea mai mare in activitatea companiei o au constructiile industriale si servicii de transport, cu peste 72%, urmata de cea de betoane si prefabricate, cu aproape 25%.
Multiplicatorii Pomponio aferenti rezultatelor din 2007 sunt in general mai mici si decat mediile la nivel regional ale companiilor din domeniul constructiilor cat si producatorilor de materiale de constructii.
La pretul din oferta, compania ar parea supraevaluata doar din perspectiva multiplicatorului vanzarilor, care este superior mediei la nivelul companiilor de constructii din regiune, de 1,3.
Astazi este ultima zi in care investitorii mai pot achizitiona actiuni Pomponio in vederea participarii la oferta de listate a companiei la Bursa. Pomponio vinde prin oferta publica 14,6 milioane de actiuni noi la pretul de 3,25 lei, prin care vrea sa atraga de la investitori circa 13 mil. euro pentru 25% din capitalul social.
Oferta este intermediata de societatea de brokeraj EFG Eurobank Securities, subscrierile putandu-se realiza prin intermediul retelei de unitati Bancpost. Pentru anul 2008, Pomponio previzioneaza o majorare a afacerilor cu 55%, la peste 140 de milioane de lei (38 mil. euro).
In primele trei luni din acest an, constructorul de Alba-Iulia a anuntat o crestere a vanzarilor de 13%, la 18,4 mil. lei (5 mil. euro). Trebuie avut in vedere totusi ca activitatea companiilor de constructii din prima parte a anului este putin relevanta din cauza sezonalitatii acesteia.
Rezultatele din primul trimestru ale companiilor de constructii si producatorilor de materiale de constructii listati la Bursa au fost mixte, unii emitenti continuandu-si dezvoltarea agresiva in timp ce altii si-au incetinit cresterea sau diminuat substantial activitatea. Cu toate acestea, trebuie precizat ca firmele de constructii au beneficiat in prima parte a anului trecut de o iarna mult mai blanda care a favorizat activitatea acestora.
Pomponio are in derulare investitii de peste 30 mil. euro in proiecte imobiliare in Sebes si Alba-Iulia, dupa ce anul trecut activitatea companiei pe acest sector a fost una nesemnificativa, si anul acesta va extinde activitatea pe productia de structuri metalice, in urma unei investitii de 3,5 mil. euro.
Pomponio a realizat pana in prezent investitii de circa 12 mil. euro in extinderea afacerii cu materiale de constructii, cea mai mare fiind derulata anul trecut odata cu achizitionarea companiilor de profil Investim si Top A&A Construct.
Pomponio este controlata in prezent de omul de afaceri Luca Anversa, care ar urma sa detina dupa oferta circa 63,75% din actiuni, pachete semnificative mai detinand in prezent Alberto Tarana, cu 10% din actiuni, si Cosmin Limbean, cu 5% din capitalul social.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO