Companii

Polaroid da afara un sfert din angajati

15.06.2001, 00:00 24



Compania americana Polaroid Corp, cunoscutul producator de echipamente fotografice, a anuntat la mijlocul acestei saptamani ca va concedia aproximativ 2.000 de salariati, adica un sfert din totalul fortei de munca a firmei, in incercarea de a redeveni profitabila.

Polaroid se confrunta cu o deteriorare a cererii pentru aparatele cu developare instantanee, in conditiile dezvoltarii rapide a echipamentelor digitale.

Compania a anuntat cu acest prilej ca pierderile din cel de-al doilea trimestru vor fi mult mai mari decat estimarile analistilor de pe Wall Street. In primele trei luni ale anului, Polaroid a inregistrat pierderi operationale de 38 milioane de dolari.

Reprezentantii producatorului american considera ca restructurarea va conduce la economii cuprinse intre 175 si 200 milioane de dolari pana la sfarsitul anului 2003. Planul de restructurare prevede cheltuieli de 150-175 milioane de dolari in urmatorii doi ani. In afara concedierilor, care vor avea loc in viitoarele 18 luni, programul va viza si reducerea si reorganizarea operatiunilor globale ale companiei.

Presedintele firmei americane, Gary DiCamillo, a afirmat ca principalul obiect de activitate al Polaroid - afacerea cu echipamente foto care scot poza "la minut" - se confrunta cu o situatie mult mai slaba decat estimarile initiale, pe fondul incetinirii ritmului de crestere al economiei si intensificarii competitiei din partea camerelor digitale.

Polaroid nu are o gama atat de larga de produse, precum rivalii Canon sau Kodak, ale caror produse variaza de la copiatoare si imprimante la camere digitale si hartie fotografica.

Compania, infiintata in urma cu peste 80 de ani, este un simbol al pietei de aparate fotografice care produc o poza in cateva minute, dar industria fotografica de astazi prefera din ce in ce mai mult imaginile digitale, mai usor de prelucrat si distribuit (prin e-mail sau suporturi magnetice).

In aceasta saptamana, agentia Standard & Poor's a retrogradat ratingul datoriei Polaroid la CCC, avertizand ca ar putea urma si alte revizuiri ale "notei" acordate companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO