Companii

Polaroid, aproape de faliment?

13.07.2001, 00:00 35



Firma Polaroid a obtinut miercuri o amanare la rambursarea unor imprumuturi datorate unor banci din SUA, dar este posibil sa nu poata plati dobanzile la alte imprumuturi, astfel incat, dupa aprecierile analistilor, nu este exclus riscul unui faliment.

Vestea a venit dupa ce actiunile Polaroid au scazut miercuri cu 46 de procente, pana la un minim de 1,45 dolari, datorita zvonurilor ca firma ar fi in pragul falimentului, nereusind sa-si plateasca la timp datoriile.

Valoarea actiunilor a fost de 1,86 de dolari la inchidere, scazand cu aproximativ 31 de procente. Valoarea actiunilor Polaroid a fost inca de la inceputul anului cu mai mult de 70 de procente sub cea a companiei rivale Eastman Kodak.

Expertii prezisesera ca Polaroid va face o intelegere cu bancile. "Obtinerea unei amanari de 90 de zile nu ar trebui sa-i bucure prea tare pe cei de la Polaroid" , a spus John Moore, analist la firma Moody's.

"Ei trebuie sa avanseze si sa demonstreze ca pot sa faca pasul tehnologic spre o noua companie Polaroid".

Compania spune ca a obtinut o amanare pentru restituirea sumei de 19 milioane de dolari, programata pentru luna septembrie.

Firma Polaroid nu va putea sa achite dobanzile la obligatiunile emise, in valoare de 11 milioane de dolari, scadente la 16 iulie a.c.

Compania doreste sa inceapa tratativele cu detinatorii de obligatiuni pentru rezolvarea acestei probleme. "Datorita acestor masuri, compania crede ca resursele curente de lichiditati si facilitatile bancare ofera destula siguranta activitatilor si obligatiilor firmei", a declarat William Flaherty, directorul financiar al firmei Polaroid.

Intre timp, compania i-a angajat drept consultanti financiari pe Dresdner Kleinwort Wasserstein si Merrill Lynch, pentru a ajuta la crearea unor strategii alternative, care ar putea sa includa vanzarea proprietatilor, o fuziune sau vanzarea companiei.

In primul trimestru al acestui an, Polaroid a declarat o pierdere de 38 de milioane de dolari, sau 85 de centi pe actiune, plus 80 de milioane de dolari costurile de restructurare.

Analistii Wall Street estimeaza pierderile Polaroid la 69 de centi pe actiune, conform Thomson Financial. Reprezentantii Polaroid au declarat ca daca nu ar fi obtinut prelungirea termenelor, bancile, conduse de J.P. Morgan Chase&Co., ar fi putut sa revendice imprumuturile.

Valoarea totala a imprumuturilor facute de Polaroid este de cel putin 363 de milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO