Companii

Piaţa locală de terenuri înregistrează în continuare interes crescut, dar blocajele din Bucureşti determină dezvoltatorii să investească în alte oraşe din ţară

Sînziana Oprea, director Land Agency la Colliers: Există încă mult potenţial neexploatat care necesită doar o abordare mai atentă.

Sînziana Oprea, director Land Agency la Colliers: Există încă mult potenţial neexploatat care necesită doar o abordare mai atentă.

Autor: Bogdan Alecu

02.09.2022, 16:30 175

Piaţa terenurilor a rămas activă în primul semestru din 2022, continuând tendinţele observate în ultimii doi ani, care au marcat cea mai intensă activitate din 2007 încoace.

Dezvoltatorii din segmentul rezidenţial rămân interesaţi cu precădere de zonele din afara Bucureştiului, unde oferta de terenuri este mai consistentă, preţurile sunt mai mici şi autorizaţiile se obţin fără dificultăţi, arată raportul de piaţă al Colliers privind evoluţia pieţei imobiliare în primul semestru din 2022.

De altfel, sectorul rezidenţial beneficiază în continuare de cea mai mare atenţie, dar având în vedere că ratele dobânzilor au crescut brusc, inflaţia diminuează puterea de cumpărare, iar incerti­tudinile afectează perspecti­vele pe termen scurt, consultanţii de la Colliers se aşteaptă la o încetinire a vânzărilor în a doua jumătate a anului.

„Vedem inclusiv noi intrări în acest sector, în special din rândul jucătorilor locali. Totuşi, după ani de expansiune puternică, această subpiaţă de retail s-ar putea să nu mai pară atât de atrăgătoare cum a fost în trecut, cu un număr important de oraşe mici şi mijlocii deja vizate pentru dezvoltarea de parcuri de retail. Însă există încă mult potenţial neexploatat care necesită doar o abordare mai atentă. De exemplu, România şi Polonia au niveluri similare de consum pe cap de locuitor şi, deşi Polonia este de aproximativ două ori mai mare decât România în ceea ce priveşte populaţia, stocul său modern de retail este de aproximativ 3,5 ori mai mare decât cel din România“, spune Sînziana Oprea, director Land Agency la Colliers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO