Constructii & Imobiliare

Efervescenţă în piaţa terenurilor pentru rezidenţial. Sînziana Oprea, Colliers: Investitorii caută de la parcele mici, în zonele centrale, pentru proiecte pe segmentele superioare de preţ, la foste platforme industriale, pentru proiecte de mari dimensiuni, cu funcţii mixte

Sînziana Oprea, Director Land Agency la Colliers

Sînziana Oprea, Director Land Agency la Colliers

Autor: Cristina Bellu

14.09.2021, 11:06 1033

Sectorul terenurilor pentru rezidenţial rămâne atractiv pentru investitorii din România care caută să beneficieze de randamentele atractive, deşi piaţa devine tot mai aglomerată, notează o analiză a companiei de consultanţă imobiliară Colliers.

„Investitorii cauta o gamă largă de terenuri, de la parcele mai mici în zonele centrale, pentru proiecte pe segmentele superioare de preţ, la foste platforme industrial, pentru proiecte de mari dimensiuni şi funcţiuni  mixte sau parcele mari aflate la marginea sau în afara oraşului, în zona metropolitan, în special pentru proiecte de cartiere de case cu facilităţile necesare", explică Sînziana Oprea, Director Land Agency la Colliers.

Ea precizează că cel mai mare interes pentru sectorul rezidenţial este legat de Bucureşti, dar există un apetit tot mai mare pentru acest sector şi în oraşele regionale în dezvoltare.

„Investitorii mari, inclusiv cei instituţionali, caută proiecte cu destinaţie mixtă în afara Bucureştiului, mai ales pentru mixul rezidenţial - retail. În acelaşi timp, unii dezvoltatori activi în marile oraşe regionale intră pe piaţa rezidenţială atractivă din Bucureşti, mulţi dintre ei căutând asocieri cu proprietari de terenuri pentru a-şi minimiza riscurile", spune Sînziana Oprea.

În prima jumătate a anului, dezvoltatorii de retail au avut cel mai mare apetit pentru achiziţia de terenuri şi au fost mult mai activi şi în afara Capitalei.

Consultanţii Colliers au observat interes din partea unei categorii largi de cumpărători, de la diverşi operatori de retail, hipermarketuri / supermarketuri, magazine de bricolaj, până la dezvoltatori de parcuri de retail - atât proiecte de mari dimensiuni, cât şi centre comerciale de tip strip mall în oraşe mici sau în zonele rezidenţiale cu creştere rapidă din oraşele mari.

În ceea ce priveşte birourile, chiar dacă segmentul este departe de a-şi fi găsit echilibrul şi predictibilitatea, pe fondul realităţilor post-pandemice de pe piaţa forţei de muncă, legate în principal de regimul de muncă hibrid, analiştii Colliers  apreciază că şi aici există un fel de dezgheţ.

„Mulţi dezvoltatori încep să caute terenuri pentru noi proiecte în Bucureşti, în special în zone foarte bune. Când vor finaliza un nou proiect, în 3-4 ani - cumpărarea unui teren, obţinerea tuturor aprobărilor necesare, construirea efectivă a acestuia - scena birourilor din Bucureşti cel mai probabil se va fi stabilizat şi chiar va fi început să crească din nou", spun consultanţii Colliers.

Piaţa terenurilor a rămas activă în primul semestru din 2021 în ceea ce priveşte intenţiile de cumpărare, continuând tendinţele de anul trecut şi indicând o perspectivă bună pentru restul anului, chiar dacă unele tranzacţii ar putea să nu fie încheiate în 2021 pe fondul obligaţiilor asumate în pre-contractele semnate, majoritatea legate de aspecte urbanistice, arată raportul Colliers privind evoluţia pieţei imobiliare în primul semestru din 2021.

În general, în ceea ce priveşte volumul tranzacţiilor, care include şi pe cele aflate în stadiul de pre-contract cu anumite obligaţii de îndeplinit pentru finalizare, consultanţii Colliers apreciază că 2021 se anunţă a fi unul dintre cei mai buni ani pentru piaţa terenurilor de la recesiunea din 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO