Companii

Piaţa energiei: De la luciul apelor, foste terenuri industriale, spaţii de lângă drumuri şi până la acoperişuri, UE vrea panouri solare peste tot: ce prevede noua strategie solară a UE şi ce trebuie să facă România?

Piaţa energiei: De la luciul apelor, foste terenuri...

Autor: Roxana Petrescu

23.05.2023, 00:07 820

Până la finalul anului 2025, planul UE este de a dubla capacitatea parcurilor solare aflate în funcţiune, până la nivelul de 320 GW, pentru ca la finalul anului 2030 puterea acestor să ajungă la 600 GW La nivelul anului 2020, energia produsă de panourile solare a reprezentat circa 5% din totalul UE, accelerarea investiţiilor în acest domeniu fiind cel mai ambiţios plan european din punct de vedere energetic, cu implicaţii semnificative în zona industrială, a forţei de muncă şi a redesenării sistemelor energetice din statele membre În România, sunt instalaţi acum circa 1.300 MW în parcuri solare, care anul trecut au avut o contribuţie de numai 1,7% la producţia de energie totală.

„Ca parte a planului REPowerEU, pre­zenta strategie urmă­reşte să aducă în reţea peste 320 GW de energie solară fotovoltaică până în 2025 (mai mult decât dublu faţă de 2020) şi aproape 600 GW până în 2030. Toate a­cestea sunt posibile deoarece costurile energiei solare au scăzut spec­taculos de-a lungul timpului. Politicile UE privind ener­gia din surse regenera­bile au contribuit la re­ducerea costurilor e­nergiei fotovoltaice cu 82% în ultimul de­ce­niu, transformând-o în una dintre cele mai competitive surse de energie electrică din UE“, se arată în strategia UE pentru energia solară publicată pe 18 mai, săptămâna trecută. În document se arată că la sfâr­şitul anului 2020, UE a atins o capa­ci­tate instalată de producţie de energie solară fotovoltaică de 136 GW, adăugând peste 18 GW în anul respectiv. Aceasta a generat aproximativ 5 % din producţia totală de energie electrică a UE.

„Pentru a atinge obiectivul pentru 2030 privind energia din surse regenerabile pro­pus de Comisie, precum şi obiectivele pla­nului REPowerEU, trebuie să accelerăm radical această evolu­ţie. În acest deceniu, UE va trebui să insta­le­ze, în medie, aproxi­mativ 45 GW pe an.“ Saltul luat în calcul este enorm, în contextul în care UE spune că pon­de­rea energiei solare în acoperi­rea cererii ar trebui să se tripleze, cel puţin, până la finalul acestei decade.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO