Companii

Piata de spume si siliconi se intinde catre 15 mil. euro

20.04.2004, 00:00 39



Piata de izolanti profesionali - spume poliuretanice si siliconi - din Romania va inregistra o rata de crestere cu 15% - 20% in acest an. Cresterea se bazeaza in principal pe o cerere mai mare in industria de geam termoizolator, vanzarile de pe piata urmand sa ajunga la o valoare de aproximativ 15 mil. euro, estimeaza Adrian State, directorul general al Den Braven Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata.



Potrivit propriilor estimari, Den Braven Romania (filiala a afacerii de familie olandeze Den Braven), controleaza peste 50% din cerere, in timp ce Temad Co (importator al grupului olandez Bison), Henkel Romania (cu brandul Ceresit) si Vanolux Satu Mare (importator al TKK Slovenia) detin inca 25% - 30% din cerere.



"Mizam in acest an pe o crestere de pana la 20% a pietei de profil, bazandu-ne in special pe o crestere spectaculoasa a industriei de geam termoizolator, care ar putea avea o rata de crestere mai mare decat in 2003, cand a fost de 20%", a declarat pentru Ziarul Financiar Adrian State.



Deocamdata, vanzarile se situeaza in jur de 2 milioane tuburi, ceea ce inseamna un tub de izolanti profesionali la 11 romani. Cu o asemenea medie de consum, Romania ramane inca piata dominata de importatori, fara a fi suficient de atractiva pentru a atrage investitii din partea unor grupuri internationale in construirea de facilitati locale de productie. In ultimii ani, principalii operatori de pe piata si-au pus la punct retelele de distributie pentru a acoperi cererea la nivel national.



Pe masura ce se apropie data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, surse din piata afirma ca va avea loc o sortare a operatorilor pe criterii de calitate a produsului.



Den Braven Romania, filiala locala a grupului olandez, a inregistrat in primul trimestru o crestere de aproximativ 30% pana la valoarea de 1,7 mil. euro.



"Expansiunea vanzarilor in aceasta perioada a anului s-a bazat pe segmentul pietei de geam termoizolator si pe o crestere a pietei key account (clienti - cheie), dat fiind parteneriatul nostru in derulare cu Praktiker (divizia de bricolaj a grupului german Metro). Piata industriala va avea si in continuare o dezvoltare spectaculoasa", a comentat State rezultatele financiare de pe primul trimestru al anului.



Per tot anul, Den Braven Romania mizeaza pe vanzari de pana la 10 mil. euro si o rata a profitului de 10%, fata de o valoare de 8,8 mil. euro in 2003. Rata profitului ramane practic constanta.



"Ca strategie, ne vom axa pe toate cele trei segmente de piata pentru a ne atinge obiectivele", explica oficialul Den Braven Romania.



Compania dispune de opt depozite in locatii care acopera bine la nivel national reteaua de vanzari - Bucuresti, Constanta, Iasi, Cluj Napoca, Timisoara, Craiova, Brasov, precum si un depozit la Chisinau, unde opereaza Den Braven Siliconi, filiala a Den Braven Romania.
Investitia grupului olandez in Romania se ridica la
aproximativ 2,5 mil. euro. Compania numara aproximativ 90 de angajati.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO