Companii

Piaţa de regenerabile frige: în august, proiecte solare de 1 mld. euro au primit avizele, iar capacitatea lor cumulată se apropie de cea a centralei de la Cernavodă. Cine sunt investitorii?

Piaţa de regenerabile frige: în august, proiecte solare...

Autor: Roxana Petrescu

13.10.2023, 00:07 545

Doar în luna august, valoarea proiectelor solare care au primit avizul tehnic de racordare la reţea din partea Transelectrica, adică au dimensiuni mari, a trecut de pragul de 1 mld. euro, potrivit estimărilor ZF  Ceea ce este de reţinut însă este faptul că rata de succes a proiectelor de energie verde este de circa 15-20%, iar în acest moment provocările din sector sunt multiple.

În luna august, 8 parcuri solare, cel mai mare având o capacitate instalată de 270 MW, au primit avizele tehnice de racordare la reţea, o primă etapă în procesul de realizare a unei inves­tiţii. În total, capacitatea cumulată a acestor opt proiecte este de peste 1.300 MW, ceea ce se apropie de puterea centralei nucleare de la Cernavodă, cu precizarea că în cazul pro­iec­telor solare randamentul este de circa 20% din capacitatea instalată. În bani, această putere reprezintă circa 1 miliard de euro, potrivit estimărilor ZF. Pe lista de investitori se află companii internaţionale cum ar fi Econergy, grup israelian, listat pe bursa de la Tel Aviv, Eurowind (Danemarca), dar şi antreprenori locali cum este cazul lui Ciprian Glodeanu, unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti din domeniul energiei solare.

Dimensiunea proiectelor avizate doar într-o lună este încă un indiciu despre „inflaţia“ de proiecte verzi cu care se confruntă România. În linii mari însă, rata de succes pentru proiectele de energie verde este de circa 15-20%, spunea într-o intervenţie recentă George Niculescu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Mai departe, potrivit datelor Transelectrica de la jumătatea acestui an, mai bine de 10.000 MW de proiecte eoliene şi solare aveau avizele sau contractele tehnice de racordare la reţea, dar compania avea cereri de avizare pentru 50.000 MW de proiecte de energie verde. Intenţiile de 50.000 de MW arată de fapt că dincolo de investitorii adevăraţi, care au banii şi know-how-ul necesare pentru a realiza aceste proiecte, există o piaţă paralelă, o bulă din care, cel mai probabil, nu va rămâne decât un morman de dosare. În acest moment, capacitatea instalată a întregului sistem energetic local este de 17.800 MW. Tot recent, Sebastian Burduja, ministrul energiei, spunea că specula cu terenuri pentru proiectele de energie verde a devenit un fel de sport naţional, lucru care îi încurcă pe investitorii adevăraţi. Astfel, în opinia sa este oportună introducerea unui sistem de garanţii pe lanţul de avizare astfel încât să se facă o curăţenie în piaţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO