Companii

Piaţa berii va pierde în 2013 tot avansul înregistrat anul trecut

Piaţa berii va pierde în 2013 tot avansul înregistrat...

Autor: Andrei Cîrchelan

20.11.2013, 00:05 227
Piaţa berii din România s-ar putea restrânge anul acesta la 17 milioane hectolitri, ajungând la cel mai scăzut nivel înregistrat după 2008, astfel că vara ploioasă şi majorarea taxelor vor şterge avansul de 7% înregistrat de piaţă anul trecut, potrivit unor estimări prezentate de Constantin Bratu, director general al Asociaţiei Berarii României, organizaţie care reprezintă 91% din piaţă.
 
Vârful istoric al consumului de bere în România a fost înregistrat în 2008, cu un volum de 20,2 mil. hectolitri vânduţi, după care consumul a scăzut la 17,6 mil. hectolitri în 2009 şi s-a menţinut la 17 mil. hectolitri în următorii doi ani. Anul trecut, piaţa ajunsese la un volum de 18,2 mil. hectolitri de bere vândută, potrivit unui raport al Asociaţiei Berarii României. 
 
Anul acesta, consumul înregistrat la opt luni a scăzut cu 8% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior. Principalele motive pentru scădere, care a fost resimţită cel mai puternic pe perioada verii, au fost vara ploioasă, puterea scăzută de cumpărare a românilor şi majorarea accizelor pe alcool, potrivit lui Bratu.
 
„Din păcate, motivul scă­derii este fiscalitatea sporită de la începutul acestui an. Am avut o creştere de 10% a accizei în euro, la care se adaugă cursul de schimb care a dus creşterea la 16%“, a spus Bratu în cadrul con­ferinţei Mediafax Talks About Brewing and Hospitality.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO