Companii

Perini, Romstal: Ma gandesc sa investesc in alta tara unde antreprenorii sunt mai bine primiti

Perini, Romstal: Ma gandesc sa investesc in alta tara unde antreprenorii sunt mai bine primiti
20.12.2009, 23:27 124

"In 2010 nu preconizam cresteri, ci din contra. Proiectantiicare realizeaza locuinte, birouri sau cladiri industriale lucreazala 20% din capacitatea la care lucrau in 2008. Pentru 2010 se pareca nu au proiecte noi, astfel abia din 2011 vor incepe sa aparaproiecte pe piata. Daca ei incep sa proiecteze din 2011, proiectulsi autorizarile dureaza in jur de un an, un an si jumatate, ceea ceinseamna ca materialele produse sau comercializate de noi suntinstalate la un an de la inceperea lucrarii, in 2013 cel maidevreme", a explicat Perini.

Inacest an, Perini s-a orientat catre consolidarea businessuluiintern si catre extinderea pe pietele externe, prin deschiderea defrancize, investitii care s-au ridicat la peste 600.000 deeuro.

Modelul francizei

"Pana in prezent s-au deschis10 francize in Romania, 8 in Rusiasi una in Ucraina. Pana la sfarsitul anului vom mai deschide ofranciza in Bulgaria". Magazinele in franciza au in medie osuprafata de 150 mp, din care 70% reprezinta depozitul si 30%spatiul de expunere, iar investitia se ridica la aproximativ 200 deeuro pe metru patrat.

"Pietele din aceasta zona au un potential foarte mare dedezvoltare pentru ca prezinta un deficit de materiale deconstructii. In plus, nu exista nici furnizori de astfel de produsedezvoltati la nivel national", a explicat Perini decizia de aextinde businessul Romstal catre estul Europei.

Perini doreste de asemenea sa intre si pe piata energiilorregenerabile, in acest sens executivul italian realizand dejainvestitii de peste 8 mil. euro in achizitia de terenuri siconstructia unui proiect energetic eolian de mici dimensiuni injudetul Galati, iar alte 10 mil. euro ar putea fi investite intr-unnou proiect, in judetul Constanta.

Proiect-pilot in energie eoliana la Galati

"In viitorul apropiat suntem interesati doar de domeniulenergiei eoliene. In prezent, grupul Romstal a finalizat unproiect-pilot de mici dimensiuni in judetul Galati, care va fifunctional peste aproximativ 2-3 luni si al carui buget s-a ridicatla 350.000 de euro, fiind vorba despre un generator eolian de 300Kw. Proiectul de la Constanta, pe langa cele 7-8 mil. eurocheltuite deja pentru achizitionarea terenului, va necesita intotal investitii de circa 10 milioane de euro pentru achizitiaturbinelor eoliene, cu o capacitate curpinsa intr 6 si 7 MW", aadaugat Perini.

Totusi Perini nu exclude posibilitatea sa vanda proiectul pentrua investi in proiecte eoliene in afara tarii, fiind de parere cainvestitorii se confrunta cu probleme din partea autoritatilorlocale.

"Din pacate, proiectul din Constanta este blocat din motive«neclare» de circa un an de catre Consiliul Judetean, care nuelibereaza certificatul de urbanism. Ne gandim astfel sa renuntamla proiect daca nu vom obtine ceea ce ne dorim, respectivautorizatiile de la administratia locala, astfel incat saimplementam in timp util proiectul. Investim in alta tara, undeinvestitorii sunt mai bine primiti", a concluzionat Perini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO