Perini, Romstal: Ma gandesc sa investesc in alta tara unde antreprenorii sunt mai bine primiti

Autor: Vlad Anastasiu 20.12.2009

Enrico Perini, proprietarul grupului Romstal, cu afaceri de 350 mil. euro in acest an, in scadere cu 35% fata de 2008, lanseaza una dintre cele mai pesimiste previziuni legate de revenirea pietei constructiilor si instalatiilor, omul de afaceri estimand ca abia din 2013 situatia pe aceasta piata se va imbunatati, in conditiile in care firmele care proiecteaza locuinte sau birouri lucreaza la 20% din capacitatea de anul trecut.



"In 2010 nu preconizam cresteri, ci din contra. Proiectantii care realizeaza locuinte, birouri sau cladiri industriale lucreaza la 20% din capacitatea la care lucrau in 2008. Pentru 2010 se pare ca nu au proiecte noi, astfel abia din 2011 vor incepe sa apara proiecte pe piata. Daca ei incep sa proiecteze din 2011, proiectul si autorizarile dureaza in jur de un an, un an si jumatate, ceea ce inseamna ca materialele produse sau comercializate de noi sunt instalate la un an de la inceperea lucrarii, in 2013 cel mai devreme", a explicat Perini.

In acest an, Perini s-a orientat catre consolidarea businessului intern si catre extinderea pe pietele externe, prin deschiderea de francize, investitii care s-au ridicat la peste 600.000 de euro.

Modelul francizei

"Pana in prezent s-au deschis10 francize in Romania, 8 in Rusia si una in Ucraina. Pana la sfarsitul anului vom mai deschide o franciza in Bulgaria". Magazinele in franciza au in medie o suprafata de 150 mp, din care 70% reprezinta depozitul si 30% spatiul de expunere, iar investitia se ridica la aproximativ 200 de euro pe metru patrat.

"Pietele din aceasta zona au un potential foarte mare de dezvoltare pentru ca prezinta un deficit de materiale de constructii. In plus, nu exista nici furnizori de astfel de produse dezvoltati la nivel national", a explicat Perini decizia de a extinde businessul Romstal catre estul Europei.

Perini doreste de asemenea sa intre si pe piata energiilor regenerabile, in acest sens executivul italian realizand deja investitii de peste 8 mil. euro in achizitia de terenuri si constructia unui proiect energetic eolian de mici dimensiuni in judetul Galati, iar alte 10 mil. euro ar putea fi investite intr-un nou proiect, in judetul Constanta.

Proiect-pilot in energie eoliana la Galati

"In viitorul apropiat suntem interesati doar de domeniul energiei eoliene. In prezent, grupul Romstal a finalizat un proiect-pilot de mici dimensiuni in judetul Galati, care va fi functional peste aproximativ 2-3 luni si al carui buget s-a ridicat la 350.000 de euro, fiind vorba despre un generator eolian de 300 Kw. Proiectul de la Constanta, pe langa cele 7-8 mil. euro cheltuite deja pentru achizitionarea terenului, va necesita in total investitii de circa 10 milioane de euro pentru achizitia turbinelor eoliene, cu o capacitate curpinsa intr 6 si 7 MW", a adaugat Perini.

Totusi Perini nu exclude posibilitatea sa vanda proiectul pentru a investi in proiecte eoliene in afara tarii, fiind de parere ca investitorii se confrunta cu probleme din partea autoritatilor locale.

"Din pacate, proiectul din Constanta este blocat din motive «neclare» de circa un an de catre Consiliul Judetean, care nu elibereaza certificatul de urbanism. Ne gandim astfel sa renuntam la proiect daca nu vom obtine ceea ce ne dorim, respectiv autorizatiile de la administratia locala, astfel incat sa implementam in timp util proiectul. Investim in alta tara, unde investitorii sunt mai bine primiti", a concluzionat Perini.