Companii

Penescu: Nu vom cere falimentul Pic, incercam inca sa ne reorganizam

03.02.2010, 23:12 39

Ilie Penescu, coproprietarul grupului Pic intrat anul trecut ininsolventa - cu datorii totale de circa 60 mil. euro, spera caeliberarea fratelui sau din arest sa ajute compania sa evitefalimentul.

Cornel Penescu si fostul director al Pic Group, Liviu Facaleata,au fost eliberati saptamana trecuta dupa aproape noua lunipetrecute in arest pentru acuzatii de mituire a unor arbitri dinfotbal.

"Sigur ca eliberarea lor va imbunatati situatia grupului, pentruca ei sunt oamenii care s-au implicat cel mai mult in conducereaPic pana in 2009. Vom elabora impreuna cu administratorii judiciariplanul de reorganizare a afacerii prin care vom propunefurnizorilor reluarea livrarilor catre magazinele Pic", a declaratIlie Penescu.

In conditiile in care in ultimul an au fost inchise toate celecinci hipermarketuri Pic care generau mai mult de 80% din cifra deafaceri a grupului, administratorii judiciari ai companiei au acumdoua variante: fie propun un plan de reorganizare a businessuluipentru atragerea de lichiditati, fie cer intrarea Pic infaliment.

Creditorii Pic urmeaza sa decida in ultima saptamana dinfebruarie daca accepta planul de reorganizare a grupului propus defratii Penescu si de administratorii judiciari sau daca cerfalimentul fostei retele de hipermarketuri Pic.

Penescu mizeaza acum pe vanzarea de active pentru a aducelichiditati in firma, dar spune ca pana acum nu a gasitcumparatori.

Mai mult, in ultimele luni Ilie Penescu a renuntat la leasingulmai multor autoturisme de lux pe care el si fratele sau le-auachizitionat inainte de 2009.

"Am inapoiat masinile companiei de leasing pentru ca erau ocheltuiala inutila, mai ales ca stateau pe dreapta de mai multtimp", afirma actionarul Pic.

Retailul modern a fost din 2004 businessul de baza al grupuluidin Pitesti.

Pic avea la finele lui 2008 aproximativ 3.000 de angajati sirulaje de 150 mil. euro, cele cinci hipermarketuri generand peste80% din cifra de afaceri.

In 2007, cele mai mari active detinute la acel moment de grup,patru hipermarketuri cu galerii comerciale, erau evaluate la 70-80mil. euro, doua dintre acestea fiind aduse ca aport la capitalulsocial. Inainte de a cere intrarea in insolventa, fratii Penescusi-au reorganizat businessul si au dat afara 1.200 de angajati.

Ilie Penescu a mai precizat ca in acest moment sunt operationalefirma de constructii Pic Constructii, divizia de productie agrupului care proceseaza si ambaleaza alimente de baza precumzahar, orez sau ulei, compania de media si firma de taxiuridetinute de grup in judetul Arges.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO