Penescu: Nu vom cere falimentul Pic, incercam inca sa ne reorganizam

Autor: Mihaela Popescu 03.02.2010

Ilie Penescu, coproprietarul grupului Pic intrat anul trecut in insolventa - cu datorii totale de circa 60 mil. euro, spera ca eliberarea fratelui sau din arest sa ajute compania sa evite falimentul.

Cornel Penescu si fostul director al Pic Group, Liviu Facaleata, au fost eliberati saptamana trecuta dupa aproape noua luni petrecute in arest pentru acuzatii de mituire a unor arbitri din fotbal.

"Sigur ca eliberarea lor va imbunatati situatia grupului, pentru ca ei sunt oamenii care s-au implicat cel mai mult in conducerea Pic pana in 2009. Vom elabora impreuna cu administratorii judiciari planul de reorganizare a afacerii prin care vom propune furnizorilor reluarea livrarilor catre magazinele Pic", a declarat Ilie Penescu.

In conditiile in care in ultimul an au fost inchise toate cele cinci hipermarketuri Pic care generau mai mult de 80% din cifra de afaceri a grupului, administratorii judiciari ai companiei au acum doua variante: fie propun un plan de reorganizare a businessului pentru atragerea de lichiditati, fie cer intrarea Pic in faliment.

Creditorii Pic urmeaza sa decida in ultima saptamana din februarie daca accepta planul de reorganizare a grupului propus de fratii Penescu si de administratorii judiciari sau daca cer falimentul fostei retele de hipermarketuri Pic.

Penescu mizeaza acum pe vanzarea de active pentru a aduce lichiditati in firma, dar spune ca pana acum nu a gasit cumparatori.

Mai mult, in ultimele luni Ilie Penescu a renuntat la leasingul mai multor autoturisme de lux pe care el si fratele sau le-au achizitionat inainte de 2009.

"Am inapoiat masinile companiei de leasing pentru ca erau o cheltuiala inutila, mai ales ca stateau pe dreapta de mai mult timp", afirma actionarul Pic.

Retailul modern a fost din 2004 businessul de baza al grupului din Pitesti.

Pic avea la finele lui 2008 aproximativ 3.000 de angajati si rulaje de 150 mil. euro, cele cinci hipermarketuri generand peste 80% din cifra de afaceri.

In 2007, cele mai mari active detinute la acel moment de grup, patru hipermarketuri cu galerii comerciale, erau evaluate la 70-80 mil. euro, doua dintre acestea fiind aduse ca aport la capitalul social. Inainte de a cere intrarea in insolventa, fratii Penescu si-au reorganizat businessul si au dat afara 1.200 de angajati.

Ilie Penescu a mai precizat ca in acest moment sunt operationale firma de constructii Pic Constructii, divizia de productie a grupului care proceseaza si ambaleaza alimente de baza precum zahar, orez sau ulei, compania de media si firma de taxiuri detinute de grup in judetul Arges.