Companii

Pacienţii plătesc cash peste 200 mil. euro pentru servicii medicale private

Nemulţumiţi de serviciile din sistemul de stat, tot mai mulţi români preferă să scoată bani din buzunar pentru a merge la privat

Nemulţumiţi de serviciile din sistemul de stat, tot mai mulţi români preferă să scoată bani din buzunar pentru a merge la privat

Autor: Ioana David

10.08.2013, 00:00 412

Plăţile directe ale pacienţilor ro­mâni au trecut de 200 de mi­lioane de euro la spitalele şi clinicile private, şi pot ajun­ge până la 70% din busi­nes­sul unor operatori privaţi, arată o analiză a ZF pe baza estimărilor principalelor companii.

În România asigurările private, care ar fi putut acoperi aceste cheltuieli cu ser­vi­ciile medicale în mediul privat, sunt pu­ţin dezvoltate în timp ce alter­na­ti­va abo­na­mentelor de sănătate nu in­clu­de, în mul­te cazuri, toate serviciile de care oa­menii au nevoie când apelează la privat.

„Asistăm tot mai mult la o migraţie de la plăţile informale din spitalele pu­bli­ce către accesarea serviciilor în siste­mul privat. În al doilea rând, extin­de­rea infrastructurii medicale private din ţară atrage şi o uşoară creştere a utilizării serviciilor medicale“, a spus Fady Chreih, directorul executiv al Regina Maria, unul din principalii jucători de pe piaţa privată de sănătate.

El estimează că plăţile cash sunt de 150-200 mil. euro la nivelul întregii pieţe. Pentru firma pe care o reprezintă, la ni­ve­lul anului 2012 aces­tea au repre­zen­tat 55% din încasări, 40% au fost con­tractele corporate (cu firmele), iar 5% sunt ve­ni­turile reali­zate cu ca­sa de asi­gurări de sănă­tate.

„În acest an estimăm o uşoară modificare a aces­tor cifre, crescând pon­derea încasărilor cash pâ­nă la aproximativ 60%, pon­derea celor din con­tractul cu Casa se men­ţine, iar a contractelor corporate se situea­ză în jur de 35%. Modificarea pon­derii pe corporate trebuie privită în re­laţie cu creşterea serviciilor de spital şi labo­rator. Ritmul de creştere al celor din urmă îl prognozăm mult mai acce­lerat în 2013“, a mai spus Fady Chreih. 

 

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.08.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO