Companii

Oferta de vânzare a 21% din Alro, marea surpriză a anului pe Bursă, este o gură de oxigen nesperată pentru piaţa locală de capital

Oferta de vânzare a 21% din Alro, marea surpriză a anului pe Bursă, este o gură de oxigen nesperată pentru piaţa locală de capital

Oferta de vânzare a 21% din Alro, marea surpriză a anului pe Bursă, este o gură de oxigen nesperată pentru piaţa locală de capital

Autor: Andrei Chirileasa

22.05.2011, 23:52 1285

Anunţul ruşilor de la Vimetco privind intenţia de a vinde 21%din acţiunile producătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR) a luatprin surprindere întreaga piaţă de capital, venind într-un momentîn care Bursa, brokerii şi investitorii locali se uită de ani dezile la stat pentru a aduce marfă nouă în piaţă.

În ultimii zece ani, listările unor companii private pe Bursade la Bucureşti pot fi numărate pe degetele de la o mână, iarmultinaţionalele care au cumpărat companii româneşti listate aufăcut tot posibilul pentru a le delista astfel încât să-şi fereascăafacerile de ochii indiscreţi ai investitorilor. Exemplele suntnumeroase: Dacia, Arctic, Terapia, Sidex, producătorii de ciment,producătorii de bere, Asirom, Automobile Craiova (Ford), toate aufost la un moment dat pe Bursă şi au fost retrase de cătreinvestitorii care le-au preluat, lăsând în urmă goluri greu deumplut, mai ales că la capitolul noi intrări lista este mult maiscurtă.

Acum, pentru prima dată în ultimii 16 ani de când există Bursade la Bucureşti, un investitor străin vine cu intenţia de a vinde oparte dintre acţiunile pe care le deţine în piaţă, când i-ar fifost mai la îndemână să delisteze compania (ruşii de la Vimetcocontrolează 88% din Alro).

Lăsând la o parte speculaţiile privind motivele care i-au împinspe ruşi să ia această decizie, care ar putea fi nevoia derefinanţare a datoriilor tot mai mari sau nevoia de capital pentrua continua extinderea operaţiunilor din China, ceea ce esteimportant este semnalul pe care-l va da această tranzacţie pentrupiaţă, în eventualitatea în care se va concretiza.

"Oferta Alro este marea surpriză a anului. Domeniul deactivitate al companiei este exclusivist şi din acest punct devedere cred că oferta Arlo că are potenţialul de a atrage interesulmarilor investitori instituţionali. Mai mult, cred că transmite unmesaj de încredere în piaţa locală de capital", spune AdrianLupşan, directorul general adjunct al societăţii de brokerajIntercapital Invest.

A doua listare a Alro

"Oferta de acţiuni de la Arlo echivalează cu un IPO, având învedere că acţiunile au fost foarte puţin lichide. Bursa de laBucureşti are mare nevoie de listări din partea companiilorprivate", spune Radu Hanga, directorul general al BT AssetManagement şi administratorul celui mai mare fond de acţiuni de pepiaţa locală.

Cu o capitalizare de peste 670 mil. euro, Alro este a cinceacompanie locală ca mărime de pe Bursă. Cu toate astea, tranzacţiilecu acţiuni Alro pe Bursă sunt de doar câteva milioane de euro pean, mai mici decât la Turbomecanica sau Amonil, companii de câtevazeci de ori mai mici.

Principala cauză este numărul redus de acţiuni disponibile latranzacţionare, în acest moment free-float-ul fiind de doar 2%.Astfel, marile fonduri de investiţii, care caută companii în caresă investească cel puţin câteva milioane de euro, nici nu se uităla Alro. Acest lucru s-ar putea schimba însă odată cu vânzareapachetului de 21%, iar Bursa ar putea câştiga astfel o nouă vedetă,alături de deja consacratele SIF-uri, Fondul Proprietatea, Petrom,BRD sau Banca Transilvania.

În perioada 1998-2001, Alro a fost timp de patru ani la rând ceamai lichidă companie de pe Bursă, ajungând în 2001 la o pondere de39% din totalul tranzacţiilor.

Care sunt atuurile care fac din Alro o ţintă pentrufondurile de investiţii

Alro este una dintre cele mai valoroase companii româneşti, cuafaceri de 425 mil. euro în 2010 şi un profit net de 37,5 mil.euro. Principalele atuuri ale companiei în acest moment sunttendinţa de creştere a preţului materiilor prime, inclusiv aaluminiului, pe pieţele internaţionale, dar şi contractul pe termenlung prin care Alro se aprovizionează cu energie electrică de laHidroelectrica la un preţ care variază în funcţie de preţulaluminiului pe bursa de la Londra. Alro a beneficiat încă din 2005de un contract pe termen lung cu Hidroelectrica prin care se puteaaproviziona cu energie la un preţ sub cel al pieţei. Contractul,care a stârnit mari controverse în presă, ca urmare a implicăriiunor nume importante din mediul politic în acordarea lui, a fostrenegociat la începutul lui 2010. Contractul este valabil până în2018.

Energia are cea mai mare pondere în costurile de producţie aleAlro, de aproape 50%.

Alro are asigurată materia primă, controlând producătorulde alumină Alum Tulcea, care a cumpărat recent minele de bauxitădeţinute de Vimetco în Sierra Leone (Africa) pentru 30 mil. dolari.Bauxita este minereul din care se extrage alumina, care estemateria primă pentru producţia aluminiului.

Ruşii au oprit proiectele pe care le anunţau în urmă cu câţivaani, privind majorarea capacităţii de producţie la Alro şiconstruirea unei centrale electrice în colaborare cu grupulInteragro, din cauza cererii mai reduse din Europa, preferând să seaxeze pe investiţii în China, o piaţă mult mai mare şi maidinamică. Pe plan local, investiţiile ruşilor s-au axat în specialpe creşterea producţiei de aluminiu prelucrat, cu o valoareadăugată mai mare.

În primul trimestru, Alro a raportat o creştere cu 36% aafacerilor, la 564 mil. lei (133 mil. euro), şi un profit net de120 mil. lei (28,4 mil. euro), în urcare cu 138%.

Super afacere pentru ruşi

Alro a reprezentat o afacere extrem de profitabilă pentruVimetco (fostul Marco Industries) şi pentru proprietarul grupului,rusul Vitali Maşiţki.

El ar putea încasa peste 140 mil. euro din vânzarea a 21% dinacţiuni, la preţul actual de pe Bursă.

Maşiţki a cumpărat de pe Bursă circa 40% din Alro până în 2002,pentru circa 40-50 mil. dolari şi a mai preluat 10% de la stat,pentru 11,4 mil. dolari, într-o privatizare puternic contestată,care a făcut obiectul unui dosar al DNA.

Ruşii au ajuns să controleze 88% din acţiuni, în urma unormajorări de capital succesive prin care au adus circa 80 mil. euroîn companie.

În schimb, din 2003, Vimetco a încasat dividende de peste 300mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO