Burse - Fonduri mutuale

Ruşii de la Alro, plini de datorii, scot la vânzare 21% din companie. Oferta ar putea depăşi 140 mil. euro

Ruşii de la Vimetco scot la vânzare 21% din Alro. Oferta ar putea depăşi 140 mil. euro

Autor: Andrei Chirileasa

18.05.2011, 18:54 1852

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobatmiercuri prospectul preliminar pe baza căruia grupul Vimetcointenţionează să vândă 21% din acţiunile producătorului de aluminiuAlro Slatina (ALR).

Valoarea ofertei s-ar putea ridica la peste 140 mil. euro, avândîn vedere capitalizarea actuală a Alro care este de 667 mil. euro.Aceasta ar fi una dintre cele mai mari oferte de acţiuni dinistoria Bursei de la Bucureşti, depăşind ca valoare tranzacţia princare BERD a vândut 5% din BRD, în luna februarie, care s-a ridicatla 107 mil. euro.

Oferta este intermediată de Unicredit Bank (Austria) împreună cufirmele de brokeraj UniCredit CA IB Securities România, RaiffeisenCapital&Investment şi ING Bank.

Grupul Vimetco, care este controlat de omul de afaceri rusVitali Maşiţki, deţine 84% din acţiunile Alro, iar o altă firmă aruşilor, Conef SA, mai controlează un pachet de 3,5%. Principalulacţionar minoritar este Fondul Proprietatea, cu 10% dinacţiuni.

Ruşii au preluat controlul Alro în anul 2002 cumpărând de lastat 10% din acţiuni pentru 11,4 mil. dolari, în cadrul uneiadintre cele mai controversate privatizări din ultimii 20 de ani. Eimai deţineau anterior circa 40% din acţiuni, cumpărate de peBursă.

Alro este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu dinEuropa Centrală şi de Est, cu afaceri de 425 mil. euro în 2010 şiun profit net de 37,5 mil. euro.

În primul trimestru, Alro a raportat o creştere cu 36% aafacerilor, la 564 mil. lei (133 mil. euro), şi un profit net de120 mil. lei (28,4 mil. euro), în urcare cu 138%.

Ruşii au nevoie de bani ca să-şi refinanţeze datoriile.Vimetco a plătit dobânzi de 122 mil. dolari în 2010



Oferta de vânzare a 21% din Alro vine în contextul în care Vimetcose zbate în continuare să-şi refinanţeze datoriile tot mai mari pecare le-a contractat în ultimii ani pentru a-şi extindeoperaţiunile din China.

Grupul Vimetco avea la sfârşitul anului trecut datorii totale de3,58 mld. dolari, faţă de 2,54 mld. dolari la finele lui 2009,majoritatea datoriilor fiind legate de operaţiunile din China.Creditele şi liniile de finanţare contractate de la bănci seridicau la 1,8 mld. dolari, faţă de 1,45 mld. dolari în 2009. Înaceste condiţii, costurile de finanţare ale grupului, respectivdobânzile plătite băncilor, s-au ridicat anul trecut la 122 mil.dolari.

Compania a gajat inclusiv 51% din acţiunile Alro Slatina pentrua garanta pentru împrumuturile contractate.

De altfel, în ultimii ani Vimetco a renunţat aproape întotalitate la planurile de investiţii din România, concentrându-sepe operaţiunile din China. Profiturile Alro au fost alocate înîntregime pentru plata dividendelor, ajungând astfel în conturileVimetco.

Operaţiunile locale sunt principala sursă de profit a grupului.Anul trecut, operaţiunile din România au contribuit cu 589 mil.dolari la vânzările grupului şi cu 57 mil. dolari la profitul net,în timp ce în China afacerile s-au ridicat la 1,7 mld. dolari, darau generat pierderi de 56 mil. dolari.

Astfel, deşi afacerile Vimetco au crescut cu 51% anul trecut, la2,29 mld. dolari, acesta a înregistrat pierderi de 9,6 mil. dolari,faţă de un profit de 63 mil. dolari în anul precedent.

Vimetco este listat pe Bursa de la Londra şi are o capitalizarede 834 mil. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO