Companii

O piaţă care a explodat. Prosumatorul, investitorul anului în energie, cu peste 1 mld. euro. În numai două luni, micii producători au montat peste 180 MW şi au atins deja ţinta pentru tot anul

Autor: Roxana Petrescu

08.11.2023, 00:07 288

La finalul lunii august, capacitatea instalată de prosumatori, micii consumatori de energie care au devenit producători, a ajuns la aproape 1.156 MW, în contextul în care pentru tot anul capacitatea estimată era de 1.170 MW Prosumatorii au pornit anul 2023 de la o capacitate de 417 MW Fără discuţie, ţinând cont de saltul bifat, prosumatorul este investitorul anului în energie, cu investiţii totale realizate până acum de peste 1 mld. euro.

Oltenia este regiunea în care s-au conectat cele mai multe proiecte proprii de pro­ducere a energiei, arată datele furnizate de Auto­ritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), valabile pentru finalul lunii august. Aproape 180 MW s-au conectat la reţeaua gestionată de CEZ, la nivel naţional prosumatorii având la 31.08.2023 o capacitate de 1.155,8 MW. La finalul lunii iunie, capacitatea prosumatorilor era de 973 MW, astfel că numai în două luni de zile micii producători de energie au mai adăugat peste 180 MW la sistem, un salt uriaş ţinând cont de dinamica investiţiilor concrete din sistemul de producţie a energiei în general.

„Potrivit raportului anual privind monitorizarea prosumatorilor, pentru anul 2023 ANRE a prognozat o putere instalată aferentă prosumatorilor la valoarea de aproximativ 1.170 MW, prognoză ce va fi revizuită de către Autoritate în funcţie de noilor tendinţe de creştere înregistrate în ultimile luni“, mai spun reprezentanţii ANRE. Astfel, încă din august prosumatorii şi-au atins ţinta estimată de ANRE pentru tot anul. Mai departe, pentru întregul an, ANRE crede că România va ajunge la 140.000 de prosumatori. În ianuarie 2020, de exemplu, numărul prosumatorilor din România era de 271 de mici consumatori de energie care îşi făcuseră curaj să devină producători. Fast-forward până la jumătatea anului 2023, clubul prosumatorilor ajunsese la 77.638 de membri, cu 973 MW instalaţi pe acoperişuri şi investiţii de peste 1 miliarde de euro în producţia proprie de energie. Astfel, prosumatorul este vedeta pieţei de energie din România. Doar în primele şase luni din 2023 numărul prosumatorilor aproape s-a dublat, iar capacitatea lor a crescut de peste 2,3 în intervalul analizat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO