Companii

O ecuaţie cu 77.638 de necunoscute: care este impactul prosumatorilor în cererea de energie? Până la finalul anului, România va avea 140.000 de prosumatori

O ecuaţie cu 77.638 de necunoscute: care este impactul...

Autor: Roxana Petrescu

05.11.2023, 09:01 10835

♦ Datele Transelectrica arată că în prima jumătate a anului consumul intern de energie a scăzut cu peste 8%, un procent foarte mare, principala cauză, aşa cum reiese din raportul semestrial al transportatorului de energie, fiind încetinirea activităţii economice ♦ Dar oamenii din industrie spun că lucrurile nu sunt de fapt atât de grave, o parte din scăderea consumului de energie fiind determinată chiar de prosumatori, consumatorii care nu mai iau la fel de multă energie din reţea pentru că şi-o produc singuri cu panourile solare ♦ Aici însă datele lipsesc.

La jumătatea acestui an, inves­tiţiile micilor consumatori de energie care au decis să devină prosumatori au trecut pragul de 1 miliard de euro, aceasta fiind cea mai remarcabilă tendinţă din sectorul energetic local. Dacă pe partea de proiecte de energie verde mari bătălia încă se duce în hârtii, avize sau intenţii, clubul prosumatorilor a ajuns la 77.638 de mem­bri, care au montat 973 MW, arată datele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„În contextul în care fenomenul pro­su­ma­torilor a devenit unul dintre cele mai dinamice ale secto­rului de energie este greu de estimat cât din scăderea consu­mu­lui menţionat ante­rior este datorat prosu­ma­torilor“, spun repre­zen­tanţii Autorităţii Naţio­nale de Reglementare în dome­niul Energiei (ANRE). În monitorizările făcute de Transelectrica, consumul şi pro­ducţia de energie realizate de prosu­matori nu intră în calcul din cauza dimensiunii re­duse a capacităţii de pro­ducţie indivi­duale. Dar totuşi îm­preună aceşti mici producători de ener­gie au devenit o forţă, iar puterea lor va creşte până la finalul acestui an. Sin­gurele date oferite de ANRE privind producţia de energie a prosumatorilor sunt legate de ceea ce aceştia injectează în reţea, în primele şase luni ale anului cantitatea de energie preluată de distribuitori fiind de 212 GWh. Ce rămâne însă cu semnul întrebării este cât consumă în total aceşti prosumatori. Datele Transelectrica arată că în primele şase luni ale anului consumul intern net de energie a fost de 25,4 TWh, în timp ce producţia netă internă a fost de 28,3 TWh, dar niciuna dintre aceste date nu include contribuţia prosumatorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO